Oslo  20170117.Biler i kø avgir eksos i Oslo sentrum tirsdag.  På grunn av akutt luftforurensing var det innført et generelt forbud mot å bruke dieselbiler i hovedstaden store deler av tirsdag. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Oslo 20170117.Biler i kø avgir eksos i Oslo sentrum tirsdag. På grunn av akutt luftforurensing var det innført et generelt forbud mot å bruke dieselbiler i hovedstaden store deler av tirsdag. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

WMO advarer mot ødeleggende og irreversible klimaendringer

Publisert

Tiden er i ferd med å renne ut i arbeidet med å unngå ødeleggende og stadig verre klimaendringer, advarer Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

I en ny rapport fra FN-organisasjonen slås det fast at CO2-innholdet i atmosfæren nok en gang har steget til et nytt rekordnivå.

– Det er ingen tegn til at trenden er i ferd med å snu, heter det i en uttalelse fra WMO.

Organisasjonenes leder Petteri Taalas advarer om dramatiske konsekvenser hvis ikke de globale CO2-utslippene snart kuttes.

– Uten raske kutt i CO2 og andre klimagasser vil klimaendringene få stadig mer ødeleggende og irreversible virkninger på livet på jorda. Vinduet for å gjøre noe er nesten lukket, sier han.

– Nasjoner kan forsvinne

Verdenssamfunnet har satt som mål å unngå mer enn 1,5 eller 2 graders global oppvarming. Men disse målsettingene forutsetter raske kutt i klimautslippene.

Så langt har utslippene tvert imot fortsatt å øke. Hvis økningen fortsetter, kan den globale oppvarmingen bli på 3, 4 eller enda flere grader.

I så fall kan havnivåstigning, tørke, ørkenspredning og ekstreme hetebølger gjøre store områder på jorda ubeboelige. Flere små øystater risikerer å forsvinne i havet etter hvert som vannet stiger.

– Hele nasjoner, økosystemer, folkeslag og levemåter kan rett og slett opphøre å eksistere, skriver FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet i et åpent brev.

Ingen vet sikkert hvor mange mennesker som vil bli drevet på flukt som følge av klimaendringene, og hvor mange som vil klare å tilpasse seg endringene. Verdensbanken har anslått at over 140 millioner mennesker kan bli nødt til å forlate hjemmene sine innen 2050.

Trump og Bolsonaro

Mens forskere etterlyser raske kutt i klimautslippene, ledes flere store land av politikere som nedprioriterer problemet og tviler på klimaforskningen.

– Brutal og omfattende sprengkulde kan sprenge alle rekorder – hva i all verden skjedde med global oppvarming, spurte USAs president Donald Trump på Twitter torsdag.

I Brasil ønsker den nye høyrepopulistiske presidenten Jair Bolsonaro å legge til rette for mer landbruk, veibygging og annen næringsvirksomhet i regnskogen i Amazonas.

Samtidig er det ikke slik at klimautslippene nødvendigvis synker i land med regjeringer som hevder de tar klimaproblemet på alvor. I Norge steg CO2-utslippene med 25 prosent fra 1990 til 2015 – selv om utslipp av andre typer klimagasser ble redusert.

Ifølge WMO økte konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren til 405,5 deler per million (ppm) i fjor. Nivåene av klimagassene metan og nitrogenoksid steg også.

WMOs nye rapport ble lagt fram mindre enn to uker før en ny runde klimaforhandlinger begynner i Polen. Her er planen å vedta et regelverk for gjennomføringen av klimaavtalen som ble vedtatt i Paris i 2015.

(©NTB)