Foto: Chul Christian Aamodt, enerWE
Foto: Chul Christian Aamodt, enerWE

Tord Lien: Frøyasaken vil føre til lavere vilje til å investere i norske arbeidsplasser

Regiondirektøren mener Regjeringen må legger ballen død en gang for alle, gjerne før helgen.

Publisert Sist oppdatert

Byggingen av vindkraftverk på Frøya stanses midlertidig etter pålegg fra Kommunaldepartementet, som skal gjennomgå Fylkesmannens behandling av saken.

— Dette er en vanskelig sak som vil ha store konsekvenser for mange. Jeg tar bekymringene til kommunen og innbyggerne på alvor. Det er helt avgjørende at alle kan føle trygghet for at det er en reell prøving departementet gjør, sa kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) i går til NTB.

Tord Lien, Regiondirektør i NHO Trøndelag mener gårsdagens vedtak i Kommunal- og moderniseringsdepartementet vil få konsekvenser for hvordan Norge oppleves som attraktivt land å investere.

— Det vil medføre at risikopremien og avkastningskravet vil øke og dermed lavere vilje til å investere i norske arbeidsplasser, sier han til enerWE. Norge har i utgangspunkte høyere lønninger, strengere HMS-krav og høyere skattesats enn de fleste landene vi konkurrerer mot. Når Norge allikevel når opp i den europeiske og globale konkurransen om investeringer, i energiproduksjon og andre næringer, er det i stor grad fordi vi oppleves som å ha stabile og forutsigbare rammer for investeringer og økonomisk aktivitet.

Regiondirektøren mener Regjeringen må legger ballen død en gang for alle, gjerne før helgen.

— Når Norge og norsk økonomi, i møte med lavere aktivitet og inntekt på sokkelen og eldrebølgen, nå står overfor en stor utfordringen er timingen helt tragisk.

Han mener at AS Norge ikke har råd til at det utenfor landet blir oppfattet slik at aksjonisme og omkamper om norsk konsesjonspolitikk skal føre til at utbygginger av denne typen blir stoppet.

— Det bør i alle fall være klart når vi over to generasjoner skal utfase både bruken av fossil energi og inntektene fra den.