Ny gigantisk 187 meter høy vindturbin kan generere 10MW med strøm

Publisert

Vindturbinene blir større og større, og i en pressemelding forteller MHI Vestas Offshore Wind om det som definitivt er et stort gjennombrudd.

På Global WInd Summit i Hamburg presenterte de for første gang sin nye V164 turbinplattform som kan generere 10 MW med strøm, og de slår samtidig fast at den er ferdig og klar for salg.

- Det som var uoppnåelig før har nå blitt den nye benchmarken, sier Philippe Kavafyan, administrerende direktør i MHI Vestas.

Han påpeker samtidig at denne nye turbinen er bygd på kjent og utprøvd teknologi, og at de derfor føler seg trygge på at den vil være stabil i bruk fra dag én.

Det krever sin størrelse å kunne generere så mye strøm fra vind, og den nye turbinen har en total diameter på hele 164 meter. Hver av bladene er 80 meter lange, og de veier hele 35 tonn. På sitt høyeste punkt er vindturbinen hele 187 meter høy. Til sammenligning er Oslo Plaza bare 117 meter.

Spesialrådgiver Andreas Aasheim i vindkraftforeningen Norwea.

- Dette er fryktelig gøy, sier Aasheim til enerWE.

Samtidig er dette neppe en vindturbin som mange nordmenn vil få se med mindre de er ute på -  eller over - havet.

- Dette er jo en offshoreturbin, så foruten Havsul, er det ikke så mange aktuelle prosjekter her hjemme foreløpig, sier Aasheim.

Når det er sagt, så er størrelsen på turbinen veldig viktig for mulighetene til å skape lønnsom vindkraft.

- For offshore er større virkelig bedre. Offshore handler om punktkostnader, og dess større turbiner, desto færre punkter blir det, sier Aasheim.

Samtidig ligger et av fortrinnene til offshore vindkraft i at de kan skaleres opp i bredden med å sette opp mange vindturbiner.

enerWE spør derfor om det nå har noen praktisk hensikt å utvikle enda større vindturbiner?

- 10 MW er ingen magisk grense, men nå kan man altså bestille turbiner som hver og én produserer et tosifret antall MW. Det er unektelig litt kult, avslutter Aasheim.

Powered by Labrador CMS