Kommentar av Chul Christian Aamodt, administrende direktør i enerWE

Bakgrunnsbilde: Pixabay
Bakgrunnsbilde: Pixabay

Heltene på Frøya

Utbyggingen har møtt stor motstand, og demonstranter klarte forrige uke å hindre byggestart.

Publisert Sist oppdatert

Kommunestyret på Frøya satte torsdag forrige uke en foreløpig stopp for utbyggingen av den planlagte vindparken og vedtok at TrønderEnergis dispensasjon for byggestart var ugyldig.

Lokalbefolkningen på Frøya er ikke alene om ikke å ville ha høye konstruksjoner i lokalsamfunnet. Her på østlandet har Bærumspolitikerne nylig sablet ned Røkketårnet "Det store blå".

Selv har jeg bosatt meg på Nordberg, nærme markagrensa i Oslo. Vi som bor her på Nordberg ser på markagrensa som en hellig ku. Den skal ikke røres. Vi har bosatt oss nettopp her fordi vi er glade i å ferdes i naturen. Det er faktisk så mange mennesker i Oslo som er glade i naturen at rekkehusleiligheter på Norberg nå går for mer enn 14 millioner kroner. Jeg skulle likt å sett den politikeren som hadde løftet frem forslaget om å sette opp en vindpark ved Sognsvann.

Men hvem er heltene på Frøya? Spør du de som står bak aksjonene på Frøya så er det i hvert fall ikke TrønderEnergi eller deres samarbeidspartner Stadtwerke München (SVM). Her går noen av demonstrantene så langt at de sammenlikner partnerskapet med tysk okkupasjon.

I kampen mot vindkraft på Frøya har mange delt dette bildet på sosiale medier.
I kampen mot vindkraft på Frøya har mange delt dette bildet på sosiale medier.

Er det demonstrantene som er heltene? Er demonstrantene nåtidens gutta på skauen som kjemper imot okkupasjon? Nei, snarere tvert imot. For samtidig som de demonstrerer mot det mange mener er ødeleggelse av naturen i nærmiljøet, så demonstrerer de også mot utvikling av fornybar energi. Og hvis det er noe verden trenger, så er det fornybar energi. FNs klimapanel mener at dersom vi ikke klarer å nå Parisavtalens mål, så vil menneskeskapte klimaendringer drive mer enn 200.000.000 mennesker på flukt frem mot 2050.

Situasjonen på Frøya virker fastlåst. Derfor spør jeg på ny. Hvem er heltene på Frøya?

Heltene på Frøya er de som klarer å snu situasjonen til noe positivt. De som klarer å skape stolthet blant befolkningen på Frøya. Stolthet over å være med på noe større, større enn vindturbinene, større enn Røkkes tårn, og større enn markagrensa. De som klarer å få barna i barnehagen til å peke på vindturbinene og si: "det er vinden som gir oss lys og varme". De som klarer å motivere ungdommen på skolen til å ville velge studieretning slik at de kan få seg en jobb i energibransjen. Fordi de ønsker å skape en fornybar og fullelektrisk fremtid. Og de som klarer å overbevise de eldre på Frøya om at verden faktisk ikke blir verre og verre, men bedre og bedre.

Og heltene på Frøya kan ikke komme fra noe annet sted enn Frøya. Det på Frøya det må starte.

For det er på Frøya energien kan skapes.