Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

Godt oppmøte på vindkraftdemonstrasjon foran Stortinget

Mange demonstrerte mot vindkraft dagen før valget.

Publisert Sist oppdatert

I dag, søndag 8. september, ble det arrangert demonstrasjon mot vindkraft foran Stortinget i Oslo. Mange hadde reist langveis fra, og ifølge arrangøren var det omlag 50 organisasjoner og motstandsgrupper som var representert.

Arrangementet startet allerede 10:00 på formiddagen, men det var flest folk tilstede da appellene ble holdt fra ca 12:50 til ca. 16:00.

Det er vanskelig å anslå størrelse på folkemengder, og det var naturlig nok færre på denne demonstrasjonen enn det mye omtalte klimabrølet for ca. 1 uke siden, men det var nok folk til at plassen foran Stortinget var fylt opp. Arrangøren var da også godt fornøyd med oppmøtet.

- Det er ganske mange på en søndag, og det er flott, sier Hans Anton Grønskag til enerWE.

Han er en kjent figur for alle som har fulgt med på kampen mot vindkraften på Frøya, og han er også påtroppende nestleder i den nystartede organisasjonen Motvind som nå er under etablering.

Motvind-leder Eivind Salen var også godt fornøyd.

- Det var veldig veldig kjekt å se. Særlig på slutten ble det mange politikere som hengte seg på. Jeg er fornøyd, det er kjekt å se, sier Eivind Salen i Motvind til enerWE.

Arrangøren fikk forøvrig også støtte fra en person som til daglig sitter på den andre siden det betente spørsmålet om vindkraftutbygging på land i Norge. Spesialrådgiver Andreas T. Aasheim i vindkraftforeningen Norwea tok turen innom sentrum for å se hvordan det gikk for seg, og han ga også honnør til arrangementet.

- Jeg synes det er et bra oppmøte. Det er et bra uttrykk for folkelig engasjement. Dette er demokrati i praksis, og dette er bra, sier Andreas T. Aasheim, spesialrådgiver i Norwea til enerWE.

På talerlisten sto det naturlig nok mange vindkraftmotstandere, men arrangøren hadde også invitert statssekretær Liv Lønnum i Olje- og energidepartementet til å holde et innlegg. Hun fikk følge av Klima- og miljøminister Ola Elvestuen som meldte sin ankomst mens demonstrasjonen pågikk.

Begge opplevde buing og plystring da de holdt sine innlegg, men det var ikke verre enn at de kunne ha en saklig og rolig samtale med vindkraftmotstandere ved siden av scenen etter innleggene.

Da enerWE tok en prat med ministeren og statssekretæren etter innleggene deres hadde de ikke noe problem med at de hadde fått motbør under sine innlegg.

- Det er jo et kjempeengasjement som vi har sett i våres og gjennom sommeren etter at vi laget den nasjonale rammen for vindkraft. Det tar vi på alvor, sier Liv Lønnum, statssekretør i Olje- og energidepartementet til enerWE.

Hun velger heller å oppfordre alle vindkraftmotstandere til å komme med sine innspill og innsigelser i høringen om nasjonal ramme for vindraft.

Klima- og miljøministeren ble også avbrutt av buing under sitt innlegg, men overfor enerWE påpeker han at dette med uenigheter og sterke meninger ikke er noe nytt når det er snakk om energispørsmål og utbygginger.

- Vi har en klimakrise og vi har også en internasjonal naturkrise, og vi må løse begge deler. Dette er ikke noe nytt, sier Elvestuen til enerWE.

enerWE tok en prat med flere av aktørene på vindkraftdemonstrasjonen, og vi kommer tilbake med flere artikler og intervjuer i løpet av den kommende uken.

I mellomtiden kan du se bilder fra demonstrasjonen nedenfor: