Vindturbin på vei til installasjon. Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Vindturbin på vei til installasjon. Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

Forventer svak vekst i landbaserte vindturbiner, men høy vekst på havvind

Men analyseselskapet GlobalData påpeker at det fortsatt er snakk om mange vindturbiner på land som skal settes opp.

Analyseselskapet GlobalData skriver i en pressemelding at de anslår at markedet for vindturbiner på land bare vil vokse med 0,8 prosent hvert år fra nå og frem til 2023. Samtidig forventer de at veksten blir på hele 23,9 prosent hvert år på havvindinstallasjoner.

Selv om det er snakk om en relativt beskjeden vekst på bare 0,8 prosent i landbaserte installasjoner av vindturbiner, påpeker analyseselskapet at det fortsatt er snakk om et stort volum som skal settes opp.

Installasjonene i havvindmarkedet vil øke kraftig først og fremst takket være stor vekst i Kina, Tyskland og Storbritannia.

GlobalData anslår at det vil bli installert 157,61 GW med ny kapasitet fra vindturbiner i Asia-Pacific (APAC), etterfulgt av Europa, Midtøsten og Afrika (EMEA) med 88,41 GW og America med 66,36 GW.

- Det er store variasjoner i utbygging av vindkraft fra region til region. Det vil fortsatt installeres mange nye vindturbiner på land i Asia, i motsetning til EMEA som vil ha en relativt stor installasjon av havvind, sier Nirushan Rajasekaram, kraftanalytikeri GlobalData.

Innen 2023 anslår GlobalData at havvindinstallasjoner vil utgjøre 32 prosent av det årlige markedet i EMEA, mens det kun vil ligge på 10 prosent i Asia og og Amerika.