REAGERER: Høyres Lene Westgaard-Halle har reagert sterkt på vindkraftmotstandernes retorikk.
REAGERER: Høyres Lene Westgaard-Halle har reagert sterkt på vindkraftmotstandernes retorikk.

- Enkelte ekstremister ødelegger vindkraftdebatten

Høyres Lene Westgaard-Halle reagerer på vindkraft-retorikken.

Publisert

På sosiale medier i går reagerte flere politikere på de siste meningsytringene til enkelte vindkraftmotstandere. Blant dem som uttalte at nå har det gått for langt, var Høyres Lene Westgaard-Halle.

- Jeg reagerer ganske kraftig på den retorikken vindkraftmotstanderne nå bruker. Når de snakker om å skyte med skarpt og sammenligner det med okkupasjon… Under okkkupasjonen av Norge under andre verdenskrig ble norske kvinner og menn gasset i konsentrasjonsleire. Det er det mørkeste av mørke i norsk historie. Å sammenligne dette med å bygge fornybar energi, er uakseptabel retorikk og en forherligelse av vold som er skremmende, sier hun til enerWE.

Å sammenligne dette med å bygge fornybar energi, er uakseptabel retorikk og en forherligelse av vold som er skremmende.

Høyre-politikeren fra Vestfold sammenligner dette med retorikken til den amerikanske presidenten Donald Trump.

- Men dette er verre enn Trump - det er så ekstremt, og det gjør at mange av de som er mot vindkraft synes dette er ubehagelig, sier Westgaard-Halle.

- Har ført til at mange kvier seg for å delta i debatten

Noe av det som har utløst den siste tidens kritikk mot vindkraft-retorikken, er en nylig kommentar av Hogne Hongset i magasinet Harvest. Denne kommentaren var et svar på en annen kommentar i samme magasin der Tor Punsvik fra La Naturen Leve tok til orde for språkvettregler i vindkraftdebatten. I sin kommentar forsvarer Hongset bruken av skarpe ord og uttrykk i debatten om vindkraft. Han avslutter sin kommentar med følgende setning; «Det trengs skarp ammunisjon om vindkraftkrigen skal vinnes.»

- Det er helt vilt. Hadde dette vært et enkeltstående tilfelle, kunne man bare latt være å tenke mer på det, men det er en begrepsbruk som ikke er akseptabel. Det har allerede ført til voldshendelser og hærverk og politiet er involvert i mange av sakene. Dette har ført til at veldig mange kvier seg for å delta i debatten, mener hun.

De aller fleste vindkraftmotstandere argumenterer på normal og høflig måte, men enkelte ekstremister ødelegger debatten.

- Men hvordan kan debatten føres inn på et riktig spor?

- Det jeg skrev på sosiale medier i går, var at jeg håper at PST følger med på disse folkene. Det er i ferd med å bli så ekstremt at jeg håper politiet følger med. De aller fleste vindkraftmotstandere argumenterer på normal og høflig måte, men enkelte ekstremister ødelegger debatten, sier hun.