Norge eksporterer gass tilsvarende 135.000 slike 210 meter høye vindturbiner. Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Norge eksporterer gass tilsvarende 135.000 slike 210 meter høye vindturbiner. Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

4,9 GW med ny vindkraft i Europa i årets første halvår

Europa økte totalkapasiteten mer enn i fjor, men landbasert vindkraft økte mindre.

Den europeiske vindkraftforeningen Wind Europe forteller i en pressemelding at det ble installert ny vindkraftkapasitet tilsvarende 4,9 GW i årets første halvår. Til sammenligning økte kapasiteten med 4,5 GW i første halvår i fjor.

2,9 GW var landbasert vind, og dette er en nedgang på 3,3 GW sammenlignet med fjoråret. Vindkraftforeningen forteller at nedgangen i stor grad skyldes et veldig dårlig halvår i Tyskland.

Frankrike installerte mest ny landbasert vindkraft med totalt 523 MW.

Wind Europe trekker frem Sverige og Norge som to land der de forventer kraftig økning i kapasiteten i årets halvår.

Samtidig økte havvinden kraftig. I løpet av årets første halvår ble det installert 1,9 GW med ny havvind, og fra 1,1 GW i samme periode i fjor. Her ledet Storbritannia an med 931 MW, etter fulgt av Danmark med 374 MW, Belgia med 370 MW og Tyskland med 252 MW.

- Det var en god start på året for havvind, men installasjonene av landbasert vindkraft var svake, sier Pierre Tardieu, i Wind Europe.

Han påpeker at prosessen med tillatelser er flaskehalsen i Tyskland, og at hele 11 GW med landbaserte vindkraftprosjekter står fast i godkjenningsprosesser.

EU har satt seg som mål at fornybare energikilder skal stå for 32 % av den europeiske kraftproduksjonen i 2030, og Wind Europe slår fast at med dagens installasjoner av vindkraft vil det ikke la seg gjøre å nå det målet.