Vindkraft sto for 1,3 TWh av totalt 6,8 TWh nordisk strømproduksjon

Publisert

Aldri før er det produsert mer vindkraft gjennom en uke i Norden. Og norske vannkraftmagasiner fylles opp.

Vindkraften leverte en femtedel av samlet nordisk kraftproduksjon i forrige uke. Den bidro med over 1,3 TWh (milliarder kilowattimer) strøm av en nordisk totalproduksjon på 6,8 TWh, ifølge NVEs ukentlige kraftrapport. Det er ny rekord – og mer skal det bli, skriver interesseorganisasjonen Energi Norge i en pressemelding.

– Etter mange år med laber bris, er det blitt fart i vindkraftutbyggingen i Norge. I løpet av de kommende årene vil vindkraftproduksjonen mer enn tredobles, forteller næringspolitisk rådgiver Magne Fauli i Energi Norge.

Ifølge Vindportalen.no vil årlig produksjon i Norge øke fra dagens 3,5 TWh til 11,8 TWh når alle besluttede prosjekter er ferdig bygget og i drift.

– Norge har ikke bare formidable vindressurser, men også fleksibel vannkraft som kan levere strøm når det ikke blåser. Dette samspillet mellom fornybare energikilder er nokså unikt, mener Fauli.

Også vannkraften fikk ny næring til turbinene i forrige uke, da nivået i vannkraftmagasinene økte med fire prosentpoeng. Fyllingsgraden på landsbasis er nå 73,4 prosent – vel 10 prosentpoeng under normalen. Vannstanden er høyest på Østlandet og lavest i Nord-Norge.

Høy vann- og vindkraftproduksjon har drevet strømprisene kraftig ned. Forrige lørdag var prisen på kraftbørsen Nord Pool nede i 20 øre per kilowattime, mot nærmere 60 øre i begynnelsen av september. Inneværende uke har prisen ligget mellom 30 og 40 øre.

Markedet venter nå lavere priser utover høsten og vinteren enn tidligere antatt, ifølge fremtidskontraktene på den finansielle kraftbørsen Nasdaq OMX.

Strømprisen utgjør rundt én tredel av regningen. I tillegg kommer nettleie og statlige avgifter.