Ville verden vært et bedre sted uten olje og gass?

Publisert

Kåseri av André Backen, CEO i Oliasoft.

Før Jesus kom til Norge herjet vikingene. De dro på harrytur til England og Irland får å finne seg noen hyggelige damer å ta med seg hjem, og når de var skikkelig eventyrlystne reiste de til Konstantinopel for å få seg litt sol og varme – vi trenger alle en sydentur etter en lang vinter.

Vikingene var forut for sin tid. De brukte miljøvennlige seilbåter som var små og åpne, og noen ganger kom de ikke hjem. Sjøen gir og sjøen tar sier de i Nord-Norge. Og det var umulig å gjøre unna sydenturen på 14 dager. Den gangen tok det 14 dager å komme seg til Frankrike eller Normandie som vikingene kalte det. Der var det mange pensjonerte vikinger som hadde slått seg ned. I dag ville vi kalt dem klimaflyktninger. De flyktet fra kalde vintre, for de var lei av å lete etter ved til bålet, som lå midt i stua, for å få varme i huset uten vinduer. For de norske vikingene var Normannerne slektninger man kunne hilse på, og få seg litt helstekt gris og mjød.

Nok om det, vikingene fikset ikke overgangen fra seilskip til dampskip. Vi har jo aldri hatt noe særlig med kull i Norge og når vinden var gratis og miljøvennlig var det jo ingen som så nytten av å gå over til dampskip som brukte kull. Bortsett fra de som ville frakte bomull fra USA til England for å lage bedre klær. På gamle bilder fra 1600 tallet går ungene i hullete striesekker, men et par hundre år senere er de Engelske kongebarna kledd opp i kule matrosdresser og jentene har fått kjoler. Jeg er fortsatt usikker på om det kan regnes som et fremskritt, men barna i matrosdress er ikke like triste som de i striesekk.

Barna i matrosdress gredde håret med en kam av rav og fikk håret til å stå rett opp. Elektrisitet er bra og nyttig, men vanskelig å forstå. Det var første gangen noen forstod at det fantes elektrisitet, men et par hundre år senere, da alle vikingene var døde, klarte Edison å få en lyspære til å lyse. Det var helt sikkert stas å ha en glødende lyskule i stua, og litt ok å kunne lese etter kl. 4 på vinteren, men det var jo trist å måtte slutte med stearinlys og kveldskos bare fordi elektrisiteten kom. Forsikringsselskapene var glade da, for plutselig ble det færre bybranner, men brannmennene og brannkvinnene fikk mindre å gjøre. Det er vanskelig å gjøre alle til lags.

Og så kom oljen. Mr. Diesel fant ut at det gikk an å lage en forbrenningsmotor som brukte olje som energikilde og da skulle alle ha en T-Ford. Du kan få den alle i alle farger så lenge den er svart sa Mr. Ford. Men det var mange utfordringer med den gamle Forden. Når det kom en bratt motbakke kokte motoren og i det store og det hele var den ikke noe særlig bedre enn hest og kjerre. I grunn rart at ingen bruker hest og kjerre lenger, bortsett fra på landsbygda i Ukraina.

Verken hest og kjerre eller T-Forden var noe særlig tess på langtur, men flyindustrien fikk det til etter andre verdenskrig. I dag kan vi fly over Atlanterhavet på syv – åtte timer, og når vi lander trygt i New York og har sett et par filmer er alle enig om at det var en grusom tur for flymaten sugde og vi fikk ikke lagt setet skikkelig ned. Vikingene oppdaget Amerika, det er barnelærdom, og Helge Ingstad har funnet viking-grunnmurer langs hele østkysten. Åhh, jeg skulle ønske jeg slapp å fly Boeing til Amerika og heller kunne seilt i en kopi av Gokstadskipet. Da hadde jeg komme tett på naturen og skaperverket og alt ville vært naturlig og miljøvennlig.

Apropos flymat, da jeg var barn serverte moren min lever, blodpudding og hvalkjøtt minst et par ganger hver måned. På flyet får jeg stort sett kylling med grønnsaker eller noe lignende og alt er produsert med kunstig gjødsel og kraftfôr. Norges første fullgjødsel fabrikk på Notodden og litt senere på Rjukan tok Nitrogen ut av luften og muliggjorde ca. 10 ganger større matproduksjon enn før Birkeland og Eyde skapte det som i dag er Yara og forstod hvordan man kunne lage kunstig gjødsel. I dag er gass og olje de viktigste innsatsfaktorene for å lage fullgjødsel og uten fullgjødsel er det umulig å mette alle menneskene på jorden.

Jeg gleder meg til vi skal slutte med utvinning av olje og gass for da blir det slutt på fullgjødsel og hvis jeg er heldig får jeg blodpudding og hvalkjøtt på flyturen – om det blir noen flytur uten flybensin.

Verden ville vært et bedre sted uten olje og gass. Vi kunne lagd noen striesekker til barna og alle kunne hatt en liten seilbåt, sin egen hest og kjerre, dyrket sin egen mat uten kunstig gjødsel og som en bonus ville alle blitt tynne igjen. Nei, vi kan ikke ha el-bil fordi strøm lages stort sett med kull bortsett fra i Norge.

Alt var mye bedre da nordmenn var vikinger.

God sommer!

Kåseri av André Backen, CEO i Oliasoft.