Oslo  20170422.Nestleder i Arbeiderpartiet Hadia Tajik på landsmøtet til Arbeiderpartiet.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20170422.Nestleder i Arbeiderpartiet Hadia Tajik på landsmøtet til Arbeiderpartiet.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Vil lagre Europas CO2-utslipp i Nordsjøen

Publisert

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik lover at partiet igjen skal satse på et europeisk lager for CO2 i Nordsjøen om de kommer i regjering.

– I vårt alternative budsjett har vi satt av 150 millioner kroner til dette formålet. Det er ikke nok, men det kan være et utgangspunkt, sier Tajik til VG.

På havbunnen mener Tajik at Europas CO2 kan lagres. CO2-«fangsten» gjøres ved hjelp av kjemiske prosesser før det fraktes i rør til «lagerplasser» i egnede bergarter under bakken eller havbunnen.

2007 lanserte daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) det han kalte den rødgrønne regjeringens «månelanding», et karbonfangstanlegg på Mongstad. Prosjektet ble skrinlagt i 2013, og siden har det vært i det blå hvordan Norge skal nå klimaforlikets mål om å få et slikt anlegg i drift innen 2020.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) er kritisk til Aps vyer.

– Hvordan skal Ap gjøre det? Skal de bruke masse penger på et lager som ingen bruker? Først må vi ha CO2 å lagre, og først må vi ha noen som vil lagre CO2, sier han.

– Det vil være meningsløst å starte i den enden – før vi har noe CO2 å lagre. Vi må ikke gå på en ny månelandingskrasj.

(©NTB)