Thorbjørn Kjus og Thina Saltvedt
Thorbjørn Kjus og Thina Saltvedt

Vil gi høyere priser raskere!

Publisert

Irans president sier landet vi gjøre det det kan for å hjelpe oljemarkedet, melder NTB.

– Iran vil støtte nødvendige tiltak for å oppnå et passende nivå på oljeforsyningene og fornuftige priser, sa president Hassan Rouhani i et møte med Venezuelas president Nicolás Maduro lørdag.

Han sa videre at dette best kan oppnås gjennom et konstruktiv samarbeid mellom OPEC og oljeprodusenter som står utenfor organisasjonen.

Økonomien til de to landene er sterkt basert på oljeeksport, noe som har ført til at har fått lide for rekordlave oljepriser de siste årene.

Iran har til nå ikke vært villig til å redusere oljeproduksjonen, noe som har vært helt nødvendig for å stabilisere prisene. Landet har tidligere insistert på å opprettholde en produksjon på fire millioner fat olje per dag. Dette er samme nivå som før Iran ble ilagt restriksjoner på grunn av landets atomprogram.

Norge er avhengig av inntektene fra oljebransjen, og det gikk hardt utover både oljebransjen og statsbudsjettet da oljeprisen falt fra over 100 dollar fatet til ned under 30.

- Iran har sagt lenge at de ønsker å bidra til et stabilt marked - det sa de i april også - men de har sagt lite om hvordan, sier Thina Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea til enerWE.

De har sagt tidligere at de vil bidra til å fryse sin produksjon når de når en samlet produksjon på 4 millioner fat per dag. Hvis de bidrar til å fryse produksjonen før dette - som nå mange håper de vil gjøre vil det selvfølgelig bidra til å stramme inn på produksjonen og dermed få ned lagrene raskere.

Men både Iran og Venezuela er så langt sagt å være utenfor selve kuttavtalen.

- Vi vet lite om detaljene ennå - og de forhandles i disse dager om dette før møtet 30. november. Det vil selvfølgelig gi høyere priser raskere, sier hun til enerWE.

- Rouhani har hatt en del slike uttalelser så langt i 2016. Problemet er at det er vanskelig å vite hva han mener med "støtte nødvendige tiltak", sier Torbjørn Kjus, oljeanalytiker i DNB til enerWE.

- Betyr det å klappe i hendene når Saudi kutter og Russland fryser, eller betyr det at Iran vil fryse sin produksjon? Det er så langt for tidlig å si hva Rouhani faktisk mener med slike utalelser. Vi må antagelig vente til det formelle OPEC-møtet i slutten av november før vi faktisk får vite hva Iran skal bidra med. For min del utelukker jeg at Iran kommer til å kutte sin produksjon på noen som helst måte. Men jeg kan se for meg et scenario der Iran "bidrar" ved å si at de ikke skal øke produksjonen sin over 4 millioner fat om dagen i 2017. Men der har markedet et problem med startpunktet fordi IEA sier at Iran nå er på ca 3.7 millioner fat om dagen mens Iran selv sier de produserer omtrent 3.9 millioner fat om dagen. Dette gjør hele frys/kutt-problematikken veldig komplisert fordi man er ikke enige om startpunktet. Dette gjelder også for land som Irak og Venezuela, sier Kjus til enerWE.

10. oktober i år kom det et lyspunkt. Da satte oljeprisen årsbeste med 53,4 dollar fatet. Det kommer godt med, men er ikke mer enn hva økonomene i finansdepartementet forventer. De har lagt til grunn at oljeprisen vil bringe inn 425 kr pr. fat i snitt neste år, og med dagens dollarkurs tilsvarer det en oljepris på ca. 53 dollar fatet.

Onsdag denne uken nærmet oljeprisen seg årsbeste, og var oppe i 53,01 dollar fatet. Den endte imidlertid på 52,52 dollar.

..

Saken er oppdatert kl. 11.00.