- Vi ønsker omstilling, ikke industridød

Publisert

Norge står på mange måter i spagaten når det gjelder klimautfordringene. På den ene siden er vi best i klassen når det gjelder fornybar energi i kraftnettet som følge av den fornybare vannkraften, mens vi på den andre siden finansierer vår omfattende velferdsstat med penger fra utvinning av fossil energi i form av olje og gass.

Nå er klimaminister Ola Elvestuen i Polen for å styrke de internasjonale klimaavtalene. Der må han møte opp uten å kunne vise til gode klimatall på hjemmebane.

I klimaforliket som Stortinget vedtok i 2012 ble det satt et tak på 48,6 millioner tonn utslipp av klimagasser i 2020. Det er om to år, og i år slipper vi ut 52,4 millioner tonn. Det skriver Klassekampen, og de viser til at det betyr at Norge må kutte nesten fire millioner tonn CO2 på to år. Det går neppe, og det erkjenner også Elvestuen.

Selv om han anerkjenner kritikken, så mener Elvestuen også at kritikerne bommer litt.

– Jeg merker meg kritikken, men jeg hører ikke så veldig mange andre forslag, sier Elvestuen til Klassekampen.

Han mener at regjeringens klimatiltak der elbiler, biodrivstoff og elektrifisering står i fokus, vil gi lavere utslipp, men at det vil ta litt tid.

Regjeringen har fått kraftig kritikk fra opposisjonen for at de ikke gjør mer på klimafronten, men det er en kritikk som klimaministeren ikke helt aksepterer.

– Mange steder der du har hatt store reduksjoner på kort tid, er det fordi du har hatt industri som har blitt nedlagt. Vi ønsker omstilling, ikke industridød, sier Elvestuen til Klassekampen.

Når det er sagt, så er han samtidig klar på at regjeringen vil komme med tiltak.

Les hele saken på Klassekampen.no.