- Vi har ambisjoner om å bli en Europeisk markedsplass!

Publisert

Kimberly Lein-Mathisen er administrerende direktør i Microsoft Norge. Hun fortalte tidligere denne uken til enerWE at plattformen NODES som Agder Energi nå bygger sammen med Nord Pool er blant de mest spennende prosjektene som Microsoft jobber med i energibransjen.

Agder Energi ble nylig tildelt den prestisjetunge prisen "Innovative Star of Energy Efficiency; Power Generation & Supply Award" for NODES-initiativet. enerWE er av natur nysgjerrige, og vi ønsket å forstå mer av hva NODES egentlig er. Vi tok derfor en prat med Edvard Lauan, Business Area Director, Energy Management i Agder Energi under Norges Energidager.

- For tre år siden hadde vi en diskusjon om det høye investeringsnivået på nett, forteller Edvard Lauan til enerWE. Vi tror ikke forbrukerne vil akseptere en stadig stigende nettleie. 

Han mener det derfor er et rimeligere alternativ til å få noen til å redusere forbruket sitt for å spare store investeringer. Dette skal de klare gjennom markedsplassen NODES. Teknologien legger til rette for energisparing og at det skal bli enklere å levere flere typer fornybar energi til strømnettet fra lokale produsenter.  Kunder som har fleksibelt forbruk vil kunne endre både når de bruker strøm og hvor mye de bruker, samtidig som de kan redusere de totale strømutgiftene sine.

- Helt konkret har vi utsatt en investering på 30-40 millioner med veldig små kostnader. Dette er et eksempel vi tror kan gjenta seg mange steder i landet, og også i Europa, forteller Edvard Lauan.

Det var Agder Energi som tok initaitiv til NODES, sammen med Nord Pool.

- I fremtiden skal NODES være et uavhengig selskap, understreker han. 

Agder Energi har store ambisjoner for selskapet.

- Vi har ambisjoner om å bli en Europeisk markedsplass. Vi jobber akkurat nå med piloter i Tyskland, og så ønsker vi utvide i Norden, samt Storbritannia, Belgia og Nederland i første omgang.

Powered by Labrador CMS