– Vi hadde inngått en milliardkontrakt, men da regjeringen over natten endret sin avgiftspolitikk, trakk kineserne seg ut

Publisert

Norge har i årevis ergret seg over at våre naboland Sverige og Danmark tiltrakk seg utenlandske datasentre som så kunne skryte av at de brukte fornybar energi. Så ble det vedtatt en strategi for å tiltrekke seg denne typen virksomhet til Norge, og et av tiltakene var at datasentre skulle få redusert elavgift på lik linje med annen kraftkrevende industri.

Det vil si at de betaler en avgift på 0,5 øre/kWh istedenfor de 15,83 ørene pr. kWh som folk flest og det vanlige næringslivet må betale.

Dette gjorde det lukrativt  for datasentre å etablere seg i Norge, og det tiltrakk mange aktører som er aktive innen kryptovalutaer. Det fikk mange til å reagere, og sammen med det daværende opposisjonspartiet KrF endret regjeringen på rammevillkårene slik at kryptovalutaer ikke lengre får unntak.

Dette får det norske miljøet til å reagere, og i et intervju med NRK forteller IT-gründer Haakon Bryhni at deres kinesiske investorer har trukket seg ut og at de nå omtaler Norge som et politisk ustabilt land med useriøse politikere.

– Vi hadde inngått en milliardkontrakt. Men da regjeringen over natten endret sin avgiftspolitikk, trakk kineserne seg ut, sier Bryhni, gründer og aksjonær i Troll Housing, til NRK.

Han er oppgitt over at politikerne ikke skjønner konsekvensene av hva de gjør.

Stabile rammevilkår er som regel et av Norges beste argumenter når vi som land forsøker å tiltrekke oss utenlandske investorer. Det er blant annet derfor det ble bråk da Espen Barth Eide i Arbeiderpartiet tok til ordet for at leterefusjonsordningen burde diskuteres. Det ble da raskt skutt ned av partileder Jonas Gahr Støre, og det ble henvist til at det var viktig at Norge måtte forbli anerkjent som et land med stabile rammevilkår.

Når det gjelder kryptovalutaer i datasentre betyr regelendringen at datasentrene må rapportere hva som er kryptovaluta og hva som ikke er det. Det kan bli vanskelig og veldig byråkratisk å rapportere med tanke på at den underliggende teknologien blockchain også er i ferd med å få innpass i store deler av resten av samfunnet.

– Jeg vet ingen måte å skille ut kryptovaluta på uten å ramme annen blokkjedeteknologi, sier Bryhni til NRK.

Han får imidlertid ikke gehør fra regjeringens representant, næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, selv om regjeringspartiene Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet trolig er de tre partiene som snakker mest om å forenkle lover og regler for næringslivet når de går til valg.

– Jeg har forståelse for at avgiftsendringen skaper noe usikkerhet, men vi ønsker fremdeles å legge til rette for blokkjedeteknologi, sier næringsminister Isaksen til NRK.

Les hele saken på NRK.no.

Les også: