Oslo  20190305.Æ er sjefen sier Trine Skei Grande på Venstres pressekonferanse før landsmøte med ledertrio Trine Skei Grande, Ola Elvestuen og Terje Breivik (t.v)Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20190305.Æ er sjefen sier Trine Skei Grande på Venstres pressekonferanse før landsmøte med ledertrio Trine Skei Grande, Ola Elvestuen og Terje Breivik (t.v)Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Venstre tar æren for nedsalg i olje og gass

Publisert

Venstre har vært avgjørende for at regjeringen ble enige om å selge oljefondets aksjer i olje og gasselskaper, mener partiledelsen.

– Nå er det riktignok hele regjeringen som står bak, men det er klart at Venstre har vært viktig for at regjeringen ble enige om at dette er riktig å gjøre, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen til NTB.

Nyheten som finansminister Siv Jensen kom med rett før åpningen av landsmøtet til Venstre på Hell i Trøndelag, er kjærkommen for det kriserammede partiet. Venstre trenger sårt noen seire og muligheter til å vise fram sine gjennomslag i regjeringssamarbeidet.

Derfor ble den tilsynelatende godt timede nyheten om at Statens pensjonsfond utland skal ut av selskaper som kun driver med leting og produksjon av olje og gass, grepet begjærlig.

– Ikke uten Venstre

Partileder Trine Skei Grande hevder Venstres deltakelse i regjeringen var avgjørende for at beslutningen i det hele tatt ble fattet.

– Dette hadde ikke skjedd uten Venstre, sier hun til Dagens Næringsliv.

Finansminister Siv Jensen (Frp) fastslår imidlertid at beslutningen om å trekke oljefondet ut av rene produksjons- og leteselskaper har en utelukkende finansiell begrunnelse. Hun understreket på en pressekonferanse fredag at beslutningen ikke har noen klimapolitisk begrunnelse, selv om klimarisiko er vesentlig i et finansielt perspektiv.

– Blir lagt merke til

Elvestuen er likevel mest opptatt av den klimapolitiske betydningen av beslutningen.

– Dette er den viktigste klimabeslutningen vi er blitt enige om som en del av regjeringen, sier han, og sikter til bjellesau-effekten internasjonalt av oljefondets investeringsstrategi.

– Beslutningen vil bli lagt merke til, på samme måte som da vi trakk fondet ut av kullselskapene, sier han.

– Det er et tydelig signal til verden om at vi skal over i en fornybar framtid, og at vi ikke lenger har vilje til å investere i de rene lete- og produksjonsselskapene. Det er med på å redusere Norges risiko for oljeavhengighet, men det er bare en del av det. Det andre er det vi sier til verden, sier han.

(©NTB)