Venezuela må betale ConocoPhillips 8 milliarder dollar

Publisert

Venezuela må betale oljeselskapet ConocoPhillips 8 milliarder dollar som kompensasjon i en ti års rettighetskonflikt, ifølge Verdensbankens voldgiftsdomstol.

Verdensbankens voldgiftsdomstol ICSID har besluttet at Venezuela brøt internasjonal lov da de tok over to oljeprosjekter som tilhørte ConocoPhillips i 2007.

Summen er like stor som det søramerikanske landets valutareserver og tilsvarer litt i underkant av 70 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Kelly B. Rose i ConocoPhillips sier de er glade for utfallet av beslutningen.

– Den opprettholder prinsippet om at regjeringer ulovlig ikke kan ta over private investeringer uten å betale kompensasjon, sier hun.

I 2007 ble alle privatdrevne oljefelt i Venezuela tatt under statlig kontroll. Samtlige oljeselskap bortsett fra ConocoPhillips undertegnet en overtakelsesavtale med myndighetene. Venezuelanske myndigheter truet med å ekspropriere selskapets eiendommer hvis de ikke gikk med på avtalen.

Det blir trolig svært vanskelig for oljerike Venezuela å betale regningen. Halvparten av landets økonomi har hatt en nedgang på 50 prosent siden 2013, ifølge nyhetsbyrået AP. I tillegg sliter landet med høy inflasjon.

Venezuela står overfor 20 saker i voldgiftsdomstolen til Verdensbanken, mer enn noe annet land i verden. Landet skylder i dag rundt 150 milliarder dollar til kreditorer rundt om i verden.

(©NTB)