Vant millionstipend fra Statoil

Publisert

Tenoren Bror Magnus Tødenes (24) fra Eiksund på Sunnmøre vant tirsdag kveld Statoils talentstipend i klassisk musikk på én million kroner.

– Bror Magnus er i en alder av 24 år i ferd med å erobre operaverden. Han synger uanstrengt og fritt, og hans stemme har en spesielt vakker og sødmefylt klang. Det er langt mellom store tenorstemmer og det er en glede å tildele årets talentstipend til Bror Magnus, sier Leif Ove Andsnes, ambassadør for Statoil Morgendagens Helter og årets juryleder, i en pressemelding.

Statoils talentstipend i klassisk musikk er en del av talentprogrammet Morgendagens Helter der selskapet støtter talenter innenfor idrett, kultur og utdanning. Stipendet har som mål å være en døråpner for unge norske musikere som ønsker er internasjonal karriere.

Tidligere i år fikk operasangeren æren av å synge på Operagallaen i København etter at han mottok en eksklusiv invitasjon fra Dronning Sonja. Han var da den eneste musikeren som opptro uten å være en del av Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse.

De siste året har 24-åringen vært en del av solistensemblet ved det anerkjente operahuset Wiener Staatsoper. Ved siden av solistoppdragene i Østerrike har han å signere flere avtaler med internasjonale operahus for det kommende året.

Til tross for sin unge alder har sunnmøringen mottatt flere utmerkelser for sin sangstemme, og ble blant annet nominert til Spellemannsprisen for debutalbumet «Remembering Jussi». Målet er å prestere på den høyeste nivået som lyrisk operatenor innenfor det italienske og franske repertoaret.

– Bror Magnus føyer seg inn i rekken av fremragende talenter som har blitt tildelt Statoils talentstipend de siste årene. Bror Magnus har helt siden begynnelsen av karrieren vist en enorm glød og dedikasjon til sitt talent, og vi gleder oss til å følge utviklingen i årene fremover, sier Reidar Gjærum, kommunikasjonsdirektør i Statoil.

Fjorårets vinner var Bergens-jenta Sonoko Miriam Welde som nå studerer ved en av Europas beste skoler for å utvikle seg videre som kammermusiker og fiolinist.

Årets jury bestod av: Leif Ove Andsnes, Peter Szilway, Mari Eriksmoen, Christian Ihle Hadeland og Lars Anders Tomter.

Fakta om Statoils talentstipend i klassisk musikk:

 • Stipendet er en del av talentprogrammet Morgendagens Helter der Statoil støtter talentutvikling innenfor idrett, kultur og utdanning.
 • Statoils talentstipend i klassisk musikk deles ut årlig og har en verdi på én million kroner.
 • Stipendet er et av Norges største innen klassisk musikk.
 • Årets finalister var Sandra Lied Haga, Amalie Stalheim, Miriam Helms Ålien, Caroline Wettergreen og Bror Magnus Tødenes.
 • Årets vinner ble kåret under Høstkonferansen til Statoil i Oslo den 28. november.
 • Utbetalingen skjer over fire år, og formålet er å bidra til å fremme og stimulere mottakerens karriere og utviklingsmuligheter internasjonalt.
 • Individuelle utøvere mellom 18 og 28 år kan motta stipendet. Aldersgrensen for sangere kan være opptil 32 år.
 • De andre finalistene var:

  • Sandra Lied Haga, cello (23 år fra Oslo)
  • Sandra begynte å spille cello tre år gammel, og er den yngste personen som noen gang har deltatt i programmet for spesielt talentfulle barn ved Barratt Due musikkinstitutt. Kun 12 år gammel debuterte hun i Wigmore Hall og har i løpet av karrieren vunnet fire internasjonale førstepriser og en rekke andre priser i Skandinavia.

  • Amalie Stalheim, cello (24 år fra Bergen)
  • Amalie begynte å spile cello allerede seks år gammel. Hun har vunnet flere internasjonale priser og hat en rekke solistoppdrag for en rekke anerkjente orkestre. 24-åringen er den eneste nordiske musikeren som har blitt plukket ut til det prestisjetunge Verbier Festival Academy to år på rad.

  • Miriam Helms Ålien, fiolin (25 år fra Alta)
  • Miriam er regnet som en av de mest lovende artistene i norsk musikkliv, har har siden sin solistdebut som åtteåring spilt med en lang rekke nasjonale og internasjonale orkestre. Hun har gjennom karrieren vunnet flere priser, blant annet som Årets Musiker i 2015.

  • Caroline Wettergreen, sopran (31 år fra Bergen)
  • Caroline har gjennomført åtte år med studier i både Oslo og København for å utvikle sitt talent. Allerede i 2011 debuterte hun ved Den Norske Opera & Ballett og fem år senere gjorde hun sin første forestilling i Tyskland som karakteren La Fee i Askepott. 31-åringen anses som Norges nye operastjerne.