Uten olje- og gassinntektene måtte hver familie betalt 175.000 mer i skatt

Publisert

Polyteknisk forening og  Olje- og energidepartementet arrangerte i dag et møte om petroleumsaktiviteten og sokkelåret 2018 i Oslo. Selv om det foregikk i hovedstaden, som ifølge tidligere undersøkelser har innbyggerne med det minst positive synet på norsk olje- og gassvirksomhet, ble møtet fullbooket og måtte flyttes til større lokaler hos departementene.

På agendaen sto en gjennomgang av den norske petroleumsaktiviteten, samt at oljedirektør Bente Nyland kjørte en ny runde med sin presentasjon av sokkelåret.

- Det skjer heldigvis ikke så mye i politikken vår fra år til år. Det er en styrke for oss, sier Lars Erik Aamot, ekspedisjonssjef i Olje- og energidepartementet på starten av sin presentasjon.

Han viser til at det er bred enighet om norsk oljepolitikk, og at både den nåværende og forrige regjeringen sto for det samme grunnsynet på hvordan oljen og gassen på norsk sokkel skal forvaltes. Unntaket er SV og MDG som ikke alltid er enige med resten av Stortinget om dette.

Ekspedisjonssjefen tar seg god tid til å vise hvor store investeringer og inntekter det er snakk om på norsk sokkel, og påpeker at dagens olje- og gassproduksjon ikke er noe som kommer av seg selv.

- Jobben nå er å opprettholde dette nivået her lengst mulig, sa Aamot.

Han drar frem en presentasjon der han steg for steg viser noen veldig store nøkkeltall.

 • 8.500.000.000.000 kroner
 • Dette er verdien av det norske oljefondet. Det består av hele 13 siffer, og det viser at verdien av Norges pensjonsfond sitter på verdier for hele 8.500 milliarder kroner.

  Aamot gjør et poeng av at mange kanskje tror at dette utelukkende skyldes gode investeringer og dermed høyavkastning fra Yngve Slystad og hans medarbeidere, men så enkelt er det ikke. Han viser et nytt tall:

  • 6.200.000.000.000 kroner
  • Dette er Norges netto kontantstrøm, altså inntekter fra olje og gass på norsk sokkel, siden år 2000. Det vil altså si at oljeaktiviteten har gitt et påfyll av hele 6.200 av de totalt 8.500 milliardene som står i oljefondet.

   Så enkelt er det nok likevel ikke. Slyngstad og oljefondet har bidratt de også, og det må de fortsette å gjøre.

   Det neste tallet er fortsatt enormt, men det er litt lavere:

   • 230.000.000.000 kroner
   • Dette er antall kronestykker som den sittende regjeringen regner med å bruke av oljepenger på statsbudsjettet i år. Det vil si at de planlegger å tappe oljefondet for 230 milliarder kroner for å finansiere det som resten av Norges økonomi ikke klarer å bidra med for å få statsbudsjettet til å gå opp.

    Det neste tallet er høyere - heldigvis:

Powered by Labrador CMS