USAs hær utsetter avgjørelse om oljeledning

Publisert

Den amerikanske hæren sier den trenger mer tid og informasjon før den kan godkjenne en omstridt oljeledning. Deler av Dakota Access skal krysse land eid av hæren.

Mandag kunngjorde hæren at den hadde fullført en gjennomgang av egne prosedyrer for å godkjenne traseen til oljeledningen. Forsvaret sier nå det trengs ytterligere undersøkelser, og den ønsker bidrag fra urbefolkningen ved Standing Rock. Hærens ingeniørkorps eier deler av grunnen der det er planlagt at den omstridte ledningen skal krysse under et vannreservoar knyttet til Missouri-vassdraget.

Lokal motstand

Utsettelsen er gode nyheter for siouxene i Standing Rock, som sier milliardprosjektet truer både drikkevannet og områder som er viktige for deres kultur. Utbyggerne ETP avviser dette og sier de er innstilt på å bore en tunnel under Missouri-elven.

En næringslivsgruppe som støtter utbyggingen, er derimot mindre fornøyd med den siste uttalelsen fra hæren, som tidligere har gitt sin tillatelse til å bruke grunnen den eier.

Politisk

MAIN-koalisjonen er en sammenslutning av deler av landbruket, næringslivet og arbeidstakerorganisasjoner som vil dra nytte av – og støtter – infrastrukturprosjekter i Midtvesten. De mener hæren har tatt en politisk avgjørelse og forsøket å ta livet av utbyggingen ved å forsinke den.

MAIN-talsmann Craig Stevens sier dette er et eksempel på hvorfor så mange velgere vendte Demokratene ryggen i forrige ukes valg. Han håper siste ord i saken ikke er sagt før Donald Trump inntar Det hvite hus. Motstanderne av oljeledningen håper på sin side at Barack Obamas administrasjon tar en endelig avgjørelse i saken før hans presidentperiode utløper i januar. (©NTB)