USA og Canada stanser leteboring i Arktis

Publisert

USA og Canada stanser nesten all leteboring etter olje og gass i arktiske farvann, opplyser Det hvite hus.

President Barack Obama setter ned foten for leteboring i Tsjuktsjerhavet og Beauforthavet nord for Alaska, og Canadas statsminister Justin Trudeau sier samtidig nei til all leteboring i sine arktiske farvann de neste fem årene. Beslutningen er tatt for å beskytte «et utrolig unikt og velfungerende økosystem», og for å beskytte urbefolkningens interesser og minimalisere faren for oljesøl i avsidesliggende områder.

Obama vil også nedlegge forbud mot olje- og gassleting langs atlanterhavskysten fra New England til Virginia.

Permanent

Vedtaket innebærer ikke at leteboring som pågår, blir stanset, og borestansen gjelder heller ikke i områder som ligger i tilknytning til eksisterende felt nær land i Beauforthavet, opplyser en kilde i Det hvite hus.

Obama benytter seg av en forskrift fra 1953 som gir presidenten anledning til å stanse leteboring offshore, og en kilde i Det hvite hus sier forskriften ikke gir framtidige presidenter anledning til å omgjøre beslutningen. Avgjørelsen sees som et av Obamas siste tiltak for miljøet, før påtroppende president Donald Trump overtar kontoret.

Møter motstand

Trump har tidligere lovet å fjerne alle Obamas «jobbødeleggende restriksjoner». Han har også lovet å gå inn for å øke boring etter olje og gass på statlig grunn og å åpne for oljeboring i områder i Atlanterhavet som hittil har vært vernet.

Oljebransjen protesterer også mot avgjørelsen, som de omtaler som «politisk retorikk i siste minutt».

– I stedet for å bygge videre på vår nasjons posisjon som globalt energiledende, så kan dagens ensidige mandat sette USA tilbake som avhengig av andres energi i flere tiår, sier Dan Naatz i Independent Petroleum Association of America. (©NTB)