Universiteter skal investere grønnere

Publisert

Fra neste år begynner norske universiteter å fjerne investeringer fra fond som er knyttet til fossil energi.

I 2017 vil Universitetet i Oslo (UiO), NTNU og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) å fjerne olje, kull og gass fra sine investeringer til grønnere alternativer, melder NRK.

I følge Framtiden i våre henders beregninger vil utsalget være på 183 millioner kroner.

– Universiteter er noe av det mest bærekraftige vi har i et demokratisk samfunn. Da må det være en likhet med midlene som kommer til universitet og midlene vi representerer, sier Hans Jørgen Stang, direktør i Forvaltningsstiftelsen for fond og legater, UNIFOR, til NRK.

Målet er helt fossilfrie investeringer innen fem år. Framtiden i våre hender sier dette er en merkedag i miljøhistorien.

– Det viktigste er at Norges fremste kunnskapsinstitusjoner nå sender et glassklart signal om at de tar ansvar for miljøet, sier Christoffer R. Klyve, konstituert leder i Framtiden i våre hender.

UNIFOR har en forvaltningskapital på om lag to milliarder kroner og forvalter penger som går til forskning. De ser på det som en strategisk beslutning å trekke ut alle de investeringene som er med på å skade miljøet på lang sikt. (©NTB)