Oslo  20190108.FpU-nestleder Andreas Brännström , unge Venstres leder Sondre Hansmark,  KrFUs leder Martine Tønnessen, og unge Høyres leder Sandra Bruflot på Granavolden.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20190108.FpU-nestleder Andreas Brännström , unge Venstres leder Sondre Hansmark, KrFUs leder Martine Tønnessen, og unge Høyres leder Sandra Bruflot på Granavolden.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ungdommen ber Solberg & co. stramme inn pengebruken

Publisert

Ungdomspartiene ber nærmest i kor moderpartiene, som forhandler om regjeringsmakt, om å flytte krittstreken for bruk av oljepenger ned mot 2 prosent.

– Vi er alle fire enige om at man kan flytte handlingsregelen ned mot 2 prosent, selv om man ikke akkurat trenger å gjøre det i morgen, sier Unge Høyres leder Sandra Bruflot til NTB.

Regelen styrer hvor stor del av oljefondet som årlig kan brukes over statsbudsjettet, og den er i dag satt til 3 prosent av fondets verdi.

– Det vil tvinge politikerne til å kutte i statens utgifter. Jeg skjønner godt at det er upopulært å kutte, men jeg tror mange velgere faktisk verdsetter politikere som tør å ta tøffe prioriteringer, istemmer FpU-nestleder Andreas Brännström.

Selv om Solberg-regjeringen allerede har flyttet krittstreken for bruken av oljepenger én gang, fra 4 til 3 prosent, har oljepengebruken økt kraftig siden 2013. Det skyldes at fondet har vokst sterkt i denne perioden.

Summen av alle løfter …

Ungdomspartiene til Høyre, Frp, Venstre og KrF møtte tirsdag regjeringsforhandlerne fra moderpartiene til lunsj på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland.

Bruflot sier ungdomspartiene er enige om at det må brukes mindre penger, og hun minner om munnhellet om å være mot summen av alt man er for.

– Hvis ikke denne regjeringen klarer å bruke mindre penger, kan jeg ikke se for meg hvilken regjering som skulle klare det, sier Unge Høyre-lederen.

KrFU-leder Martine Tønnessen etterlyser «reelle prioriteringer» i forhandlingene.

– Det er vi som må kutte hvis de ikke klarer å prioritere. Nå som det forhåpentligvis blir en flertallsregjering, har man muligheten til å ta noen debatter som er vanskeligere i en mindretallsregjering, sier hun.

Kvoteflyktninger, klima og avgifter

NTB utfordret ungdomslederne på hvilken kamel de er mest redd for å måtte svelge i en plattform, og hva de tror partiene krangler mest om.

Tønnessen trekker fram innvandring og asyl, et område hvor både Venstre og KrF ønsker liberalisering, men Frp vil stramme inn.

– Jeg håper vi får en tydelig satsing på å ta imot dem som trenger det mest i dag, nemlig kvoteflyktninger. Vi har et mål om 5.000, sier hun, og mener i tillegg plattformen må «ta klimakrisen på alvor».

– Jeg deler Martines analyse. Kvoteflyktninger og klima og miljø blir vanskelig, det siste fordi forskjellige partier vil verne forskjellige grupper – KrF bøndene og Frp bilistene, mener Bruflot.

Brännstrøm fra FpU frykter først og fremst betydelig økte avgifter, mens Unge Venstre-leder Sondre Hansmark er mest opptatt av 5.000 kvoteflyktninger og nye klimatiltak.

– Denne regjeringen har vært flink til å bruke gulrot i klimapolitikken gjennom elbilfordeler og masse penger til Enova, men nå må vi også bruke pisken. Det må bli dyrere å forurense, sier han.

Mot sluttspurt

Forhandlingene startet sist onsdag og har rullet videre under statsminister Erna Solbergs (H) India-besøk. Onsdag besøker Solberg NHOs årskonferanse i Oslo, men etter den tid slutter hun seg igjen til forhandlingene på Hadeland.

Det vil, etter det NTB forstår, bli gjort opp status når Solberg er tilbake, før de fire partiene tar fatt på det som beskrives som den lange sluttspurten.

Det har vært antydet at forhandlingene vil kunne vare i omkring to uker. Når delegasjonene er ferdige med sin jobb, skal imidlertid en eventuell plattform forankres i partienes organer.

Det er ikke lagt opp til nye møter med pressen for forhandlingene eventuelt er i mål.

(©NTB)