Tysk vindkraftutbygging hemmes av langdryge godkjenningsprosesser

Publisert

Her i Norge pågår det en heftig diskusjon om utbygging av vindkraft. På den ene siden argumenterer vindkraftutbyggerne og store deler av miljøorganisasjonen at det trengs mer fornybar strøm for å elektrifisere samfunnet og for å erstatte fossile energikilder i resten av Europa mens Den norske turistforeningen ikke vil ha vindkraftutbygging på land fordi de mener det forårsaker store inngrep i naturen.

Dette er imidlertid ikke en særnorsk debatt. Også i Tyskland der de har satset mye på vindkraft en god stund , begynner de å slite med å få godkjent nye vindkraftprosjekter.

I en pressemelding forteller vindkraftforeningen WindEurope at den siste vindkraftauksjonen endte med at bare 476 av totalt 700 MW ble lisensiert for utbygging.

- Dette er den tredje tyske landbaserte vindauksjonen som ikke ble fulltegnet. Det er tydelig at godkjenningsprosessen ikke er god nok. Det tar lengre og lengre tid å få en tillatelse, sier Giles Dickson, administrerende direktør i vindkraftforeningen WindEurope.

Gjennomsnittsbudet var på 61 euro/MWh. Dette var litt høyere enn forrige auksjon i oktober 2018 (63 euro/MWh), men lavere enn i mai i fjor da den var på 57 euro/MWh.

Når budkampene ikke ender med at all kapasitet blir kjøpt så betyr det at prisen ikke presses ned. Dermed blir vindkraften dyrere enn den hadde trengt å være.

- De tyske delstatene er motstreberske til å peke ut nye områder for vindparker, og selv når vindparkene får tillatelser så ender mange opp med juridiske omkamper som øker kostnadene, sier Dickson.

WindEurope er frustrert over at det nå typisk tar to år å få nødvendige tillatelser på plass, mot bare 10 måneder så sent som for to år siden.

Nå ber de tyske myndigheter om å ta grep.

- Den tyske regjeringen må umiddelbart ta grep for å gjøre det enklere å få tillatelser, og de tyske delstatene må identifisere nye områder for vind. Hvis ikke vil også fremtidige auksjoner slite med å bli fulltegnet, og det vil føre til høyere priser enn det burde være. Dette vil i såfall sette Tysklands mål om å nå 65 prosent fornybar elektrisitet innen 2030 i fare, sier Dickson.

Les mer: