Tyrkia starter leteboring utenfor Kypros

Publisert

Tyrkia vil om få dager starte leteboring etter olje og gass utenfor kysten av Kypros, opplyser utenriksminister Mevlut Cavusoglu.

Leteboringen vil skje ved hjelp av to tyrkiske borefartøy, noe som trolig vil bli møtt med gresk-kypriotiske protester.

Kypros har vært delt i to siden 1974. Tyrkiske styrker invaderte da den nordlige delen av øya, som svar på et greskstøttet militærkupp i hovedstaden Nikosia.

Den tyrkisk-kontrollerte delen av øya erklærte seg som selvstendig republikk i 1983, men anerkjennes bare av Tyrkia. Den gresk-kypriotiske delen av øya ble medlem av EU i 2004.

Regjeringen i Nikosia har inngått avtaler om leteboring med oljeselskapene Eni, Total og ExxonMobil, til protester fra Ankara som hevder at den tyrkisk-kypriotiske minoriteten ikke vil få nyte godt av naturressursene i havet utenfor øya. Tyrkia vil derfor selv letebore.

– Vi kommer ikke til å innstille letingen etter hydrokarboner i det østlige Middelhavet bare fordi greskkypriotene krever det, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan onsdag.

I februar 2018 avbrøt et borefartøy fra Eni letingen etter gass utenfor Kypros, etter at det ble blokkert av tyrkiske marinefartøy.

(©NTB)