To nye planer om milliardutbygginger på norsk sokkel

Publisert

Tirsdag leverte VNG Norge planer for å bygge ut Fenja-feltet, mens Repsol leverte sin plan for gjenoppbygging av Yme. Investeringene er på 18 milliarder kroner.

Begge planene ble overlevert til olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) på hans kontor tirsdag.

Fenja

VNG Norge, som er operatør på Fenja, opplyser at de sammen med partnerne planlegger investeringer på 10,2 milliarder kroner i utbyggingen. Planen er å starte produksjonen i 2021. Beregningene viser at feltet inneholder om lag 100 millioner fat oljeekvivalenter, for det meste olje.

- Det er en historisk dag for oss. Vi føler vi rykker opp en divisjon blant olje- og gasselskapene, sa Atle Sonesen, administrerende direktør i VNG Norge da han overleverte PUD-en til statsråden.

Han mente at prosjektet vil generere i størrelsesorden 16 milliarder kroner i skatteinntekter til Norge.

Yme

Repsol er operatør på Yme-feltet og opplyser at de planlegger investeringer på i overkant av 8 milliarder kroner.

– Det forventes at norske leverandører vil stå for 70 prosent av leveransene, opplyser selskapet.

Det har vært produksjon på feltet to ganger tidligere: først fra 1996 til 2001, da det stengte på grunn av sviktende lønnsomhet. Deretter åpnet feltet opp igjen i 2007, men med en skandalebefengt plattform med sprekker i bærekonstruksjonen. Plattformen ble skrotet i 2016.

Forventede investeringer for Yme-prosjektet var den gang 4,8 milliarder kroner, men kostnadene økte til over 14 milliarder kroner.

Så langt i år har regjeringen mottatt ti planer om utbygginger på norsk sokkel med investeringer på til sammen 125 milliarder kroner. Ifølge beregningene fra selskapene vil dette føre med seg 100.000 årsverk.