Bente Flakstad Vold (Foto: Chul Christian Aamodt, enerWE)
Bente Flakstad Vold (Foto: Chul Christian Aamodt, enerWE)

To år gammelt oljestartup har skutt rekordfart og omsatte for omkring 820 millioner i 2018

Kjell-Børge Freiberg: — De mindre aktørene på norsk sokkel spiller en kjempeviktig rolle!

Publisert   Sist oppdatert

Statsrådene har den siste tiden reist rundt for å møte bedrifter for å høre om deres utfordringer og muligheter. Regjeringen skal bruke erfaringene for å kunne lage en strategi der målet er å gjøre hverdagen lettere for små og mellomstore bedrifter.

Denne uken besøkte Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg olje- og gasselskapet Pandion Energy, og enerWE ble med på bedriftsbesøk.

Kjell-Børge Freiberg på besøk hos Pandion Energy (Foto: Chul Christian Aamodt, enerWE)
Kjell-Børge Freiberg på besøk hos Pandion Energy (Foto: Chul Christian Aamodt, enerWE)

— Pandion Energy ble etablert for to år siden, og vi er nå 23 ansatte, forteller Bente Flakstad Vold.

Hun er letesjef i selskapet, og har vært med siden oppstarten.

— Vi gjør alt fra leting, utvikling til produksjon. Per i dag produserer vi 5000 fat i døgnet sammen med Aker BP.

Letersjefen er i ekstra godt humør i dag, for de har nettopp fått godkjent Plan for utvikling og drift for DUVA sammen med Neptun med partnere.

— Og så skal vi være med i tre letebrønner, to i år og en i neste år. Så jobber vi videre med andre muligheter.

Til å være et to år gammelt startup så har selskapet fått til mye på kort tid.

— Ja, vi har fått til mye på kort tid. Men all kred til teamet som jobber i Pandion Energy. Vi er et godt integrert team. Mange av oss har jobbet sammen i mange år tidligere.

Forrige uke kom nyheten om at ExxonMobil ønsker å selge seg helt ut av norsk sokkel. Det er en trend at flere store "Majors" ikke lenger har norsk sokkel øverst i bunken når de skal prioritere.

Med dette som bakteppe spør vi Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg om hvilken rolle de mindre olje- og gasselskapene spiller på norsk sokkel.

— De spiller en kjempeviktig rolle. Det å ha et mangfold og konkurranse på norsk sokkel er viktig. Det har vi i dag, og det skal vi også ha i fremtiden. Så ser vi at noen selskap tar beslutninger om å satse andre plasser og noen som velger å bli i Norge.

Statsråden understreker viktigheten av å opprettholde stabile rammebetingelser og forutsigbarhet på norsk sokkel.

Kjell-Børge Freiberg på besøk hos Pandion Energy (Foto: Chul Christian Aamodt, enerWE)
Kjell-Børge Freiberg på besøk hos Pandion Energy (Foto: Chul Christian Aamodt, enerWE)

Mange mener usikkerheten rundt Lofoten, Vesterålen og Senja og også leterefusjonsordningen er med på å skremme aktører bort fra norsk sokkel. Vi spør statsråden om hva han mener om dette.

— Usikkerhet er ikke noen invitasjon til å investere, bruke penger, skape arbeidsplasser og verdier. Derfor er jeg glad for at det i regjeringsplattformen har slått fast en forutsigbarhet og faste rammebetingelser. Slik kommer det til å være så lenge denne regjeringen sitter.

Jan Christian Ellefsen er CEO i Pandion Energy. Han forteller at endringene i aktørbildet på norsk sokkel har vært en prosess som har gått over lang tid.

Jan Christian Ellefsen i midten <br>(Foto: Chul Christian Aamodt, enerWE)
Jan Christian Ellefsen i midten
(Foto: Chul Christian Aamodt, enerWE)

— Noen trekker seg helt ut, og noen går over i en mer ikke-operert rolle. Det er grunnlaget for mye av dynamikken på norsk sokkel der det kommer inn andre selskaper som ser verdien i det de selger unna. Da får du selskaper som Pandion Energy som fokuserer utelukkende på norsk sokkel. Det er noe norsk sokkel trenger. Vi konkurrerer ikke med pengene våre andre steder i verden.

Vi spør så letesjefen om hun tror det er mer å finne på norsk sokkel.

— JA, det er det! Utfordringen er at man må lete litt annerledes enn tidligere. Derfor har vi etablert et team som jobber bare med digitalisering. Da kan man søke og så kan maskinene finne ting som vi bruker mye lenger tid på manuelt.

Avslutningsvis så understreker hun at hun ikke er bekymret for at roboter vil overta hennes jobb som letesjef.

— Nei, det er jeg ikke. Menneskene og fagfolkene må hjelpe til å styre digitaliseringen slik at man gjør de riktige valgene og riktige spørringene slik at man klarer å tolke det som kommer ut av det på en riktig måte.

Om Pandion Energy

  • Pandion Energy er et privat olje- og gasselskap med eierandeler på norsk kontinentalsokkel
  • Prekvalifisert som rettighetshaver på norsk sokkel i Juni 2017
  • Omsatte for ca 820 millioner kroner i 2018
  • 23 ansatte
  • 12 lisenser i Nordsjøen og Norskehavet, deriblant en 10% andel i Valhall og Hod feltene, samt 20 % eierandel i Duva utbyggingen
  • Finansiert av Kerogen Capital, et internasjonalt forvaltningsselskap spesialisert på investeringer i vekstselskaper innen energibransjen