Tidligere oljeministere i Venezuela pågrepet i korrupsjonssak

Publisert

Venezuelas tidligere oljeministre og tidligere sjefer i det statlige oljeselskapet PDVSA, Eulogio del Pino og Nestor Martinez, er pågrepet i en korrupsjonssak.

– En operasjon ledet av landets militære etterretningstjeneste førte til pågripelsene av Eulogio del Pino og Nelson Martinez, sa riksadvokat Tarek William Saab til journalister i Caracas torsdag.

Del Pino var PDVSA-sjef fram til august og ble da utpekt til oljeminister. Martinez var oljeminister fram til august og ble da utpekt til PDVSA-sjef.

Søndag besluttet president Nicolás Maduro å avsette del Pino som oljeminister og Martinez som PDVSA-sjef.

Pågripelsene av de to oljetoppene er ledd i en større korrupsjonsetterforskning som venezuelanske myndigheter har igangsatt.

Saab kunngjorde også torsdag at han har beordret pågripelser av 16 personer som ledd i korrupsjonsetterforskningen.

I forrige uke uttalte Saab at seks toppledere i det venezuelanskeide, amerikanske oljeselskapet Citgo var pågrepet i Venezuela. Fem av dem hadde amerikanske pass. Saab antydet at de kan ha bistått en «fremmed makt» med en strategi om å ramme Venezuela.

Tidligere denne måneden kunngjorde Saab at en statssekretær og ni PDVSA-ansatte skulle varetektsfengsles for juks med produksjonstallene for råolje. Totalt er rundt 50 ansatte i selskapet pågrepet etter Saab i august tok over som riksadvokat og startet korrupsjonsetterforskning.

Den nye PDVSA-sjefen og oljeministeren Manuel Quevedo, en tidligere general, sa til journalister til stede under OPEC-møtet i Wien torsdag at Venezuelas oljeproduksjon var i ferd med å saboteres som forstadium til et kupp.

(©NTB)