Klimaendringene bidrar til å forsterke de naturlige værsvingningene - det øker med andre ord risikoen for ekstremvær og ekstremhendelser som vi har sette denne sommeren

Publisert

Nordeas Thina Saltvedt har gått fra å være en av Norges mest profilerte oljeanalytikere til å jobbe med grønn energi og klimarisiko.

På tampen av sommeren tar slår vi av en kort sommerprat med henne.

- Hva har du gjort i sommerferien?

- Jeg har jobbet mesteparten av sommeren. Jeg pleier å legge det meste av ferien utenom høysesong, men jeg har fått meg noen fine fjellturer – både en tur på Trolltunga og en tur på Preikestolen – og et besøk på vakre Flor og Fjære. I tillegg har jeg hatt en veldig artig langhelg i Berlin – hvor jeg har syklet rundt på kryss og tvers for å få med så mye om mulig av spennende historie og vakre bygg.

- Klarer du å logge ordentlig av når du har ferie, eller sjekker du jobbmail hver dag?

- Jeg pleier stort sett å sjekke mailen, men det er ikke gitt at jeg svarer – da må det være viktig.

- Du skal på Arendalsuka. Kombinerer du turen til sørlandet med litt ferie, eller blir det 100 % jobb?

- Det er kun jobb under Arendalsuka. Det er så mange arrangementer å være med på at jeg rekker ikke noe utenom det som er satt opp.

- Sommeren i Norge har vært rekordvarm. Norske bønder fortviler. I Europa har det vært rekordvarme som også har tatt menneskeliv. Skogbranner herjer. I Hellas og  USA har skogbranner også tatt liv. Tror du rekordvarme og tørke et resultat av menneskeskapte klimaendringer?

- Klimaendringene er menneskeskapte. Klimaendringene bidrar til å forsterke de naturlige værsvingningene - det øker med andre ord risikoen for ekstremvær og ekstremhendelser som vi har sette denne sommeren. Vi trenger å skru opp innsatsen med å motvirke den globale oppvarmingen og klimaendringene.

Thina Saltvedt mener vi ikke gjør nok hverken i Norge eller i resten av verden for at vi skal kunne nå målene som ble satt i Parisavtalen.

- Forhåpentligvis har denne sommeren vært en øyeåpner for hva vi kan vente oss mer av i fremtiden som kan frembringe handling – vi trenger endring nå.

- Du kan invitere med deg tre gjester hytta. Hvem velger du?

- Da vil jeg invitere med meg Michael Bloomberg, Vidar Helgesen og Christiana Figueres.

Hun avslutter med å ønske god helg.

- Så sees vi kanskje i Arendal?

(Red. anm. Svaret på det er ja, også enerWE skal på Arendalsuka).