Thina Saltvedt: - De aller største klimasynderne vil kanskje ikke få finansiering til nye prosjekter 

Publisert

Thina Saltvedt fra Nordea deltok nylig på Norges Energidager i regi av NVE. Her kunne hun fortelle om store endringer i energimarkedet.

- Kostnader for sol og vind har begynt å falle kraftig, slik at det begynner å bli konkurransedyktig uten subsidier, forteller hun til enerWE. Det vil gjøre at sol og vind får en raskere vekst og det vil ta en større plass. 

Hun understreker også at klimaaspektet spiller en stor rolle.

- Det er ikke tvil om at den siste rapporten fra FN var begredelig. Vi er ikke i nærheten av nå klimamålene. Dersom vi nå også får et push på hvordan vi kan redusere vårt forbruk på fossilt, så vil vi kunne få et enda raskere skifte enn det vi har sett så langt. 

Endringene i energimarkedet og klimaaspektet vil også påvirke finansbransjen.

- Finansbransjen begynner å ta klimarisiko veldig seriøst. Det vi jobber med nå er å sette en pris på klimaendringer.

Hun forteller at Nordea nå ser på hvordan markedet skal ta klimaendringene inn over seg.

- Etterhvert vil selskapene få en rating på hvor miljøvennlige de er, og så vil det påvirke prisen på finansiering. De aller største klimasynderne vil kanskje ikke få finansiering til nye prosjekter. 

På spørsmål om hvilke selskap Nordea vil svarteliste så svarer Thina Saltvedt at her vil de samarbeide med selskapene.

- Det vi ønsker et å få en endring hos selskapene. Men dersom vi ikke ser noen endring for fremtiden så er det kanskje et skritt vi må gå til. Men vi ønsker å gå sammen med selskapene for å få en endring i en bærekraftig retning. 

Thina Saltvedt forklarer at dersom forretningsmodellen din ikke er bærekraftig på sikt, så vil det også gi dårligere avkastning på sikt.

- På den måten er vi redd for å tape penger som vi låner ut eller som vi investerer.