- Tallene er litt nådeløse, men utviklingen går i riktig retning

Publisert

For ett år siden monterte GK solcelleanlegg som et testprosjekt på sitt hovedkontor på Ryen. Anlegget dekker en tredel av kontorbyggets tak og er koblet opp mot byggets sentrale strømnett. All strøm som produseres benyttes til enhver tid direkte i bygget.

- For oss er det viktig å teste ut ny teknologi og erfare det samme som kundene opplever, sier Bjørn Osvald Skandsen i GK.

Etter 12 måneders drift forteller GK at anlegget har produsert 35.388 kWh, noe mindre enn forventningen på 40.000 kWh. Mens produksjonen var høyere enn antatt i sommermånedene, var den lavere i vinterhalvåret. I januar og februar var produksjonen lav på grunn av snødekke på taket.

- Jeg hadde håpet at det skulle produsere mer, sier Skandsen til enerWE.

Med en pris på 70 øre pr. kWh har anlegget produsert strøm for 25 000 kr. Anlegget består av ordinære paneler som er allment kommersielt tilgjengelig, og hele installasjonen kostet 630 000 kr inklusive montering. Tilbakebetalingstiden til «break even» beregnes til ca. 25 år dersom finanskostnader, kostnader til vedlikehold og evt. reparasjoner, lisenser for IT-støtte og oppgradering av invertere holdes utenfor.

- Tallene er litt nådeløse, men det er så mye det koster, og det er så mye det produserer i dag. Vi følger utviklingen av solenergi nøye og skal kunne levere det markedet etterspør til enhver tid. At tilbakebetalingstiden er så lang som den er nå, er en del av rammebetingelsene. Jeg har for øvrig også tro på solfangere, hvor solenergi omdannes til varmtvann. Her ligger svenskene langt foran oss, sier Skandsen.

Skandsen og GK er likevel begeistrede optimister på vegne av solenergi i Norge.

- Utviklingen går i riktig retning. Nå er vi en erfaring rikere og har førstehåndskunnskaper om de økonomiske sidene vi kan dele når vi rådgir våre kunder, sier Skandsen.

Les også:

Powered by Labrador CMS