Oslo  20161129.Eksos fra biler i vinterkulden i Oslo tirsdag morgen. På flere forskjellige steder i hovedstaden viste luften tegn på høy og moderat forurensing.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20161129.Eksos fra biler i vinterkulden i Oslo tirsdag morgen. På flere forskjellige steder i hovedstaden viste luften tegn på høy og moderat forurensing.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

SV vil bruke Oslo som modell for utslippskutt

Publisert

Hvis resten av Norges kommuner følger Oslos eksempel med et klimabudsjett, kan utslippene halveres inn 2030, mener SV.

Byrådet i hovedstaden innførte i år et klimabudsjett, som ikke bare sier hvor mye om skal kuttes, men også tallfester effekten og kostnaden ved de ulike tiltakene. I tillegg defineres det hvem som har ansvar for hva, skriver Dagsavisen. Mellom 2013 og 2015 ble klimautslippene i Oslo redusert med 15 prosent, og byrådet venter ytterligere reduksjon.

– Nå må vi sørge for å spre bruken av klimabudsjetter, i første omgang til andre byer, og så til alle landets kommuner. Vi må også lage et nasjonalt klimabudsjett etter modell fra Oslo, sier avtroppende partisekretær Kari Elisabeth Kaski i SV. Til helgen samles partiet til landsmøte.

Hun tror det er helt nødvendig å konkretisere effekten av klimakuttene og hvordan de skal skje, for å oppnå de høyst påkrevde reduksjonene i utslippene. Trondheim er allerede i ferd med å få på plass et klimabudsjett, og både Moss og Voss går med lignende planer.

(©NTB)