CO2-prisen så langt i år.
CO2-prisen så langt i år.

Strømprisen gikk opp 2 prosent som følge av lite vindkraft og høyere CO2-priser

Publisert

I sin ukentlige kraftsituasjonsrapport skriver NVE at prisene gikk opp i uke 45.

- Det var relativt stor nedgang i vindkraftproduksjonen i førre veke. Dette, saman med ein auke i prisen på CO2-kvotar, bidrog at kraftprisane gjekk opp. Av dei nordiske prisområda auka prisane først og fremst i Danmark og Sør-Sverige. I Noreg gjekk prisane opp med ca. 2 prosent, skriver NVE.

CO2-prisen har økt kraftig i år, og var en periode oppe i 25 euro/tonn. Så falt den ned til omtrent 16 euro/ tonn før den nå har passert 20 euro igjen.

Prisen på CO2-utslipp påvirker de norske strømprisene fordi europeiske kull- og gasskraftverk må betale for CO2-utslippene sine. Det påvirker hvilket prisnivå de må å ha, og det går rett inn på strømprisene i våre naboland. Så smitter prisene igjen over til oss.

CO2-prisen så langt i år.
CO2-prisen så langt i år.

NVE beregner at tilsiget til vannmagasinene var på 2,2 TWh i løpet av uken, noe som er mer enn normalt for denne tiden av året. Likevel gikk fyllingsgraden ned med 0,8 prosentpoeng og endte på 78,9 prosent.

Det blir imidlertid spennende å se hvordan det går med fyllingsgraden denne uken. NVE forventer et veldig kraftig tilsig.

- Mot slutten av veke 46 er det venta turrare og kjøligare vêr i heile landet. Det er likevel venta eit tilsig på 3,2 TWh eller 80 prosent over normalen. Det høge tilsiget skuldast mykje nedbør i slutten av førre veke og høge temperaturar, som ga regn i staden for snø i store deler av landet, skriver NVE.

Her kan du laste ned og lese kraftsituasjonsrapporten for uke 45.