Strømprisen bidro mest til økt inflasjon i 2018

Publisert

Konsumprisindeksen (KPI) steg med 3,5 prosent fra desember 2017 til desember 2018. Det er litt høyere enn ventet. For hele 2018 var inflasjonen 2,7 prosent.

På forhånd ventet analytikerne en inflasjon på 3,4 prosent, ifølge estimater fra Bloomberg, skriver Dagens Næringsliv.

Kjerneinflasjonen (KPI-JAE) steg 2,1 prosent i samme periode, viser tall Statistisk sentralbyrå (SSB) la fram torsdag. Analytikerne hadde her spådd en vekst på 2 prosent.

Kjerneinflasjonen gir et bilde av den underliggende inflasjonen i landet siden den er justert for strømpriser og priser på drivstoff som ofte svinger mye fra måned til måned.

– Strømprisene bidro nok en gang mest til oppgangen siste tolv måneder. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie var 29,8 prosent høyere i desember i år enn i desember i fjor, sier seniorrådgiver Camilla Rochlenge i SSB.

Prisnedgang på klær og flyreiser siste tolv månedene dempet oppgangen i KPI.

Årsveksten i KPI fra 2017 til 2018 var 2,7 prosent. Særlig energiprisene preget konsumprisindeksen i 2018. Både strøm og drivstoff viste solid økning fra 2017 til 2018, mens lav prisvekst på importerte varer, og spesielt en prisnedgang på klær og skotøy, trakk i motsatt retning.

(©NTB)