Animert_strompris_uke13.gif

Strømprisene falt til nytt bunnivå

Nå er strømprisene så lave at det gjør vondt for kraftprodusentene og kraftkommunene.

Publisert Sist oppdatert
Animert_strompris_Norge_uke13.gif

Norge har så langt hatt Nordens billigste strøm i 10 av 13 uker, og i forrige uke falt strømprisene ned til et nytt bunnivå.

Ifølge tall som enerWE har hentet ut fra kraftbørsen Nordpool har Norge en nå en strømpris godt under 10 øre/kWh.

Gjennomsnittsprisen i Norge var 74,52 kr/MWh, og prisen svingte fra 40.75 til 104.2 kroner per MWh. Det tilsvarer en pris på 7,45 øre/kWh for sluttkundene før nettleien, elavgiften, merverdiavgiften og strømselskapenes avanse legges til på toppen.

Dermed har vi en strømpris på under halvparten av prisnivået i Danmark og Finland.

  • Norge: 74,52 kr/MWh
  • Sverige: 90,61 kr/MWh
  • Danmark: 185,88 kr/MWh
  • Finland: 156,75 kr/MWh

I Norge var strømprisen på det laveste nede i 40,75 kr/MWh, og det tilsvarer en strømpris på 4,1 øre/kWh til sluttkundene.

Den lave strømprisen er selvsagt gode nyheter for strømkundene, men det er dårlig nytt for kraftselskapene og kraftkommunene.

Kraftkommunene får kjøpe 10 prosent av produksjonen fra vannkraftverkene til en konsesjonspris på 11,27 øre/kWh. Dette tjener de som regel gode penger på ettersom de kan snu seg rundt og selge strømmen på kraftbørsen til markedspris.

Med dagens ekstremt lave strømpriser taper de imidlertid penger på ordningen. Med en snittpris på 7,5 øre måtte kraftkommunene betale 5,7 øre for hver kWh de fikk gjennom denne ordningen. Det kan fort gi store utslag for kommunebudsjettene i tiden fremover.