Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

Ny uke med lave strømpriser, men Norge hadde Nordens nest høyeste strømpris

Danskene kom dårligst ut i strømmarkedet i uke 24.

Publisert

2019 har vært et år der strømprisene har vært skyhøye, men det ser ut til å være over for denne gang. For andre uke på rad er strømprisene nede på et normalt lavt prisnivå igjen.

Likevel har ikke norske forbrukere grunn til å slippe jubelen helt løs. Det stemmer at strømprisen er lavere, men våre naboland Sverige og Finland hadde lavere strømpris enn oss i forrige uke.

I spotmarkedet på kraftbørsen Nord Pool kjøper strømselskapene strømmen de selger videre til forbrukerne. Der lå gjennomsnittsprisen for Norge på 272,35 kr/MWh i forrige uke. Det tilsvarer en strømpris på 27,2 øre/kWh til forbrukerne før strømselskapets avanse, elavgiften, nettleien og merverdiavgiften legges til.

  • Norge: 272,35 kr/MWh
  • Sverige: 255,25 kr/MWh
  • Danmark: 346,69 kr/MWh
  • Finland: 268,07 kr/MWh

Når Norge har høyere strømpriser enn våre naboland er det vanligvis Sverige og Danmark som kommer best ut av det fordi de har vindkraft som i perioder med mye vind og lav etterspørsel presser prisene ned mot null. I forrige uke var det imidlertid bare Sverige som hadde lave strømpriser, mens danskene betalte markant mer. Det skyldes trolig høyere strømpriser i Tyskland.

Animert_strompris_uk24.gif