Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

Norge hadde Nordens laveste strømpris i uke 21

Etter flere uker med dyrere strømpris har Norge lavest strømpris igjen.

Publisert

Norge er en energinasjon, og vi har et godt utbygd strømnett med mye vannkraft. Mange tror derfor at Norge alltid har lavere strømpriser enn våre naboland, men slik er det ikke. I forrige uke hadde Norge Nordens nest laveste strømpris, og i de tre ukene før det hadde Norge faktisk Nordens høyeste strømpris.

I forrige uke var imidlertid strømmarkedet tilbake til normalt igjen, og Norge hadde nok en gang Nordens laveste strømpris.

  • Norge: 363.75 kr/MWh
  • Sverige: 370.95 kr/MWh
  • Danmark): 381.12 kr /MWh
  • Finland: 453.22 kr/MWh

Dette tilsvarer en forbrukerpris på 36,4 øre/kWh. I tillegg kommer nettleie, elavgift, merverdiavgift og strømselskapenes avanse.

Det norske strømmarkedet skiller seg fra resten av Norden ved at vi har mer stabile priser gjennom døgnet, og det er i stor grad fordi vi har mye regulerbar vannkraft der strømproduksjonen kan tilpasses etterspørselen.

I våre naboland Sverige og Danmark har de mer vindkraft og den produserer når det blåser, enten det er stor elller liten etterspørsel. Det gjør at prisene presses kraftig ned når det produseres mer strøm enn det som trengs og det gjør at prisene går høyere opp når det blåser for lite.

Utenlandskablene håndterer mye av dette og sikrer at strømnettene er i balanse, men de er ikke kraftige nok til å sørge for at strømprisene blir like i alle nabolandene.

Animert_strompris_uk21.gif