Negative strømpriser for første gang i Norge

I natt måtte kraftprodusentene betale for å bli kvitt strømmen de produserte.

Publisert Sist oppdatert

Natt til i dag, mandag 6. juli opplevde det norske strømmarkedet negative strømpriser for første gang.

Det betyr at fra klokken 04:00 til 05:00 så måtte kraftprodusentene betale for å bli kvitt strømmen de produserte.

For strømkundene betyr det ikke at de opplevde å få betalt for å bruke strøm da strømregningen totalt sett inkluderer strømprisen, nettleien, elavgiften og strømselskapenes påslag. Det gir likevel en lavere strømprise enn det ellers ville vært.

Negative strømpriser er ikke så uvanlige i andre land, men det har aldri skjedd i Norge før. Det er fordi vi har mye vannkraft, og vannkraftverkene kan velge å sende strømmen utenfor strømproduksjonen og på den måten unngå å havne i en slik situasjon.

Slik er det ikke land med mye vindkraft. Våre naboland Sverige og Danmark har mye mer vindkraft enn Norge, og de opplever negative strømpriser relativt ofte.

Når strømprisen nå ble negativ i en enkelttime, så var det ikke snakk om store negative tall. Ifølge tallene fra kraftbørsen Nord Pool var det snakk om en negativ strømpris på 0,96 kr/MW, noe som tilsvarer en strømpris på minus 0,1 øre/kWh.

Strømprisen lå imidlertid også på null fra 02:00 til 03:00, og for hele døgnet lå snittprisen på 9,73 kr/MWh, det vil si rett under 1,0 øre/kWh.