Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

Både Sverige og Danmark har hatt billigere strøm enn Norge så langt i år

I 8 av 31 uker har Norge hatt Nordens dyreste strøm.

Publisert Sist oppdatert

Hver uke tar enerWE en gjennomgang av de nordiske strømprisene, og i mange av årets uker så langt har Norge hatt Nordens dyreste strømpris. Det er mot normalt, da Norge vanligvis har lavere strømpris enn våre nordiske naboland.

Nå har vi tatt en ny titt på strømprisene fra kraftbørsen Nord Pool, og de viser at så langt i år har både Sverige og Danmark hatt lavere strømpris enn Norge. Det er bare de finske strømkundene som har betalt mer for strømmen enn de første 31 ukene i år.

I snitt har de nordiske strømprisene ligget på dette nivået:

  • Norge: 395,90 kr/MWh
  • Sverige: 383,45 kr/MWh
  • Danmark: 388,10 kr/MWh
  • Finland: 421,17 kr/MWh

Det betyr at sluttkundene i snitt har betalt 39,6 øre/kWh for strømmen. Så komme nettleien, elavgiften, merverdiavgiften og strømselskapenes avanse i tillegg.

Mye av grunnen til at Sverige og Danmark har høyere priser ligger i at de har en større andel uregelbar vindkraft. Det gjør at det genereres strøm uavhengig av om det er etterspørsel for den eller ikke. Det gjør at strømprisen presses ned når det er lavt strømforbruk, typisk om natten.

På den annen side gir manglende vindkraft når det blåser lite og strømforbruket er høyt til at strømprisene stiger mer enn i Norge hvor vi får mesteparten av strømmen vår fra regulerbar vannkraft.

Dette fører til at Norge som regel har dyrere strøm på natten, men billigere på dagen.

Ser vi på antall uker der Norge har hatt billigst eller dyrest strøm i Norden, ser vi at vi har 8 uker med høyest og 8 uker med lavest gjennomsnittlig strømpris.

Til sammenligning har Finland hatt den dyreste strømmen i 19 av 31 uker, mens Danmark har hatt dyrest strøm i 3 uker. Så langt i år har ikke Sverige hatt dyrest strøm i en eneste uke.

På den annen side har svenskene hatt den billigste strømmen i 10 av 31 uker, mens danskene har hatt billigst strøm i 12 av 31 uker.

Powered by Labrador CMS