I natt fikk danskene betalt for å bruke strøm

Mye vind presset strømprisene kraftig ned i Danmark, Sverige og Finland, men ikke i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Norge er i ferd med å bygge ut stadig mer vindkraft, men vi har på langt nær like mye som våre naboland Danmark og Sverige.

Selv om vindkraften i utgangspunktet er en dyrere strøm å produsere enn for eksempel vannkraften, så bryr ikke markedet seg om hva det koster å produsere strømmen. Prisen avhenger kun av hvor mye som etterspørres når den selges på kraftbørsen Nord Pool.

Det gjør at vindkraften i praksis presser strømprisen ned fordi den ikke kan holde igjen når det blåser mye og strømetterspørselen samtidig er lav. Det skjer i dag, mandag 9. desember, og effekten var ekstra stor på natten.

Fra midnatt og frem til og med 06:00 i dag morges fikk danskene faktisk betalt for å bruke strøm som følge av mye vindkraft. På det meste fikk de 16,2 øre for hver kWh de brukte, og på det minste fikk de "bare" 5,9 øre/kWh.

I Sverige og Finland ble også prisene presset ned, men finnene og svenskene måtte fortsatt betale for strømmen. Fra midnatt til 05:00 betalte finnene mellom 1,7 og 15,9 øre/kWh mens svenskene betalte mellom 1,7 og 15,9 øre/kWh.

Samtidig måtte norske kunder betale 37,6 øre/kWh for strømforbruket i Norge.

Det er fordi brorparten av den norske strømproduksjonen kommer fra vannkraft, og omtrent tre fjerdedeler av den er magasinert. Det gjør at kraftprodusentene kan skru igjen krana og holde igjen såpass mye av kraftproduksjonen at strømprisen ikke faller noe særlig.

Det gjør de norske vannkraftverkene fordi de kan, men også fordi de må. Skatteregimet er nemlig innrettet slik at de ilegges en grunnrenteskatt som tar utgangspunkt i hva de burde klare å tjene med de strømprisene som er. Det betyr at hvis de ikke optimaliserte strømprisen for høyest mulig pris, så ville de likevel blitt skattlagt med utgangspunkt i hva de faktisk kunne oppnådd av strømpris.

Samtidig viser tallene fra kraftbørsen Nord Pool at forskjellen utjevnes noe i løpet av døgnet. For de nordiske landene ender snittprisen for hele døgnet på:

  • Sverige: 31,7 øre/kWh
  • Finland: 47,7 øre/kWh
  • Danmark: 241,7 øre/kWH
  • Norge: 38,1 øre/kWh