Denne uken samlet Energi- og miljøkomiteen seg til høringsdag på Stortinget. Foto: Hilde Nyman, enerWE
Denne uken samlet Energi- og miljøkomiteen seg til høringsdag på Stortinget. Foto: Hilde Nyman, enerWE

- Selv om man er vant til å stå foran forsamlinger, så er det noe litt høytidelig å sitte foran Stortingets medlemmer

Hver aktør fikk 3 minutter - og kun 3 minutter - til å formidle sine innspill på Energi- og miljøkomiteens maratondag.

Publisert

enerWE var flue på veggen på høringsdagen for statsbudsjettet.

Det er en tidlig tirsdag morgen og Energi- og miljøkomiteen er samlet i sal N202 i Stortingets lokaler vis á vis Stortinget - i Nedre Voll gate. Denne dagen skal alle som ønsker det, få komme til orde med ris eller ros til forslag til statsbudsjettet. Det skal ikke stikkes under en stol at det er mest ris.

På forhånd har nærmere 100 aktører meldt seg for å komme med sin respons på statsbudsjettets poster som ligger under Energi- og miljøkomiteen - og det danner seg en liten kø foran Stortingets sikkerhetskontroll - som for øvrig er like streng som på flyplassen.

Komitéleder Ketil Kjendseth og komitésekretær Marit Halleraker. Foto: Hilde Nyman, enerWE
Komitéleder Ketil Kjendseth og komitésekretær Marit Halleraker. Foto: Hilde Nyman, enerWE

I møterommet har 12 av komiteens 17 medlemmer tatt plass, og første pulje av aktører har fått lov til å ta plass ved enden av rommet. Andre pulje sitter klar på tilhørerplassene og finleser manuskripter mens de venter. Komiteens leder Ketil Kjenseth er enig i at det er en skikkelig maraton-dag de skal gjennom der man skal høre fra totalt 86 aktører.

- Vi vurderte å ha det over to dager, men da får vi gjort det unna, sier han til enerWE.

- Hvordan er det å være i en slik høring som dette?

- Det er morsomt! Det er her vi har mulighet til å høre veldig mye formidlet. Det er jo nesten 100 aktører som kommer her med forslag til endringer, men selvsagt også noe mer. Så det er mye vilje, sier komiteens leder Ketil Kjenseth til enerWE.

Holder orden på mikrofonene

Presis klokken 08:20 stenges dørene til salen av to strenge - men også hyggelige - damer som har ansvar for den praktiske tilretteleggingen av høringen. De har satt ut navneskilt, vannglass og lagt ut blokker og penner til deltakerne og medlemmene av komiteen. De holder orden på hvem som skal sitte hvor og prøver å lære opp alle i hvordan bruke mikrofonene.

Første pulje av aktører har akkurat startet. Foto: Hilde Nyman, enerWE
Første pulje av aktører har akkurat startet. Foto: Hilde Nyman, enerWE

- Det blir bare tull når flere mikrofoner står på samtidig. Da blir lyden dårlig på nett-tv-sendingene, forklarer én av vaktene. Er det en urutinert aktør som lar det røde lyset på mikrofonen forbli på, går vakten diskret bort og hvisker noen ord i øret.

Siden dette er en åpen høring, kan alle som vil, følge sesjonen via Stortingets nettside og en direktestrøm der. Det fjernstyrte kameraet summer og zoomer stadig for å fange opp innleggene og spørsmål- og svar-sesjonene.

Hver aktør har nøyaktig tre minutter, uten slingringsmonn

Komiteens medlemmer bytter på å styre ordet, og ordstyrer skal i tillegg til å passe på tiden, også organisere spørsmål-og-svar rundene som er etter hver pulje med aktører. På den åtte sider lange tidsplanen er det nøye beregnet hvordan dagen skal gjennomføres fra 08:20 til 17:16. Hver aktør har nøyaktig tre minutter, uten slingringsmonn. En stor klokke midt på gulvet med røde tall starter nedtelling fra tre minutter hver gang en ny aktør får ordet - klokka er synlig både for den som snakker og ordstyrer.

- Tiden går veldig fort!

Konsentrerte Stortingsrepresentanter; Ruth Grung og Åsmund Aukrust. Foto: Hilde Nyman, enerWEm
Konsentrerte Stortingsrepresentanter; Ruth Grung og Åsmund Aukrust. Foto: Hilde Nyman, enerWEm

Når tredje pulje starter, og Hovedorganisasjonen Virke har ordet nøyaktig mellom 09:30 og 09:33, synes bærekraftsansvarlig Camilla Gramstad at tiden går fryktelig fort. Før hun får avsluttet, kuttes hun brått av, og må pent innfinne seg med at hennes tilmålte tid er over.

- Var tiden knapp?

- Ja, veldig! Jeg kom jo bare halvveis i notatet mitt! Så tiden går veldig fort, bekrefter hun.

- Hvordan oppleves det å sitte her foran komiteen?

Selv om man er vant til å stå foran forsamlinger, så er det noe litt høytidelig å sitte foran Stortingets medlemmer

Camilla Gramstad

- Det oppleves litt høytidelig. Litt mere nervøst enn man pleier, egentlig. Selv om man er vant til å stå foran forsamlinger, så er det noe litt høytidelig å sitte foran Stortingets medlemmer. Også er det en opplevelse av at man aldri klarer å bli konkret nok, fordi de vil veldig gjerne vite «Jammen, hva skal vi endre? Skal vi gjøre det i stedet for det?» Mens vi fra organisasjonene er mere opptatt av de lange linjer og kanskje ikke klarer å bli så konkrete som de ønsker, beskriver Gramstad til enerWE.

I de få og korte pausene som er satt opp, kommer det røde, blinkende lyset på og lyden som kaller til avstemning i Stortingssalen, ringer. Så komiteens medlemmer må flere ganger løpe til Stortingssalen for å få med seg avstemminger.

- Laksen er her!

Torfinn Evensen fra Norske Lakseelver svingte med laksen under høringen. Foto: Hilde Nyman, enerWE
Torfinn Evensen fra Norske Lakseelver svingte med laksen under høringen. Foto: Hilde Nyman, enerWE

Når det er lunsjtid og komiteens medlemmer får en knapp halvtime til å få i seg noe mat, forteller komitémedlem Liv Kari Eskeland fra Høyre, som møter fast på Stortinget for statsminister Erna Solberg, at hun er godt fornøyd med høringsdagen så langt.

- Jeg synes det har vært masse gode innlegg - godt forberedte innlegg. Og de er jo ganske samstemte flere av dem - i forhold til tematikken de tar opp. Og det gjør det enklere for oss å skille ut hva det er viktig å jobbe videre med, og drøfte internt i fraksjonene. Og hva som blir litt mer perifert, sier hun.

Både de store arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene har vært inne, Norsk Olje og Gass, Energi Norge, miljøorganisasjonene, Bondeorganisasjoner og mange fler, har fått snakke til komiteen, men fremdeles gjenstår mange aktører.

Langt de fleste stiller pent kledd i mørk dress eller pene bluser, med unntak av flere av miljø-, frilufts og bondeorganisasjonene - da er det plutselig mer farger, flanell, fleece og joggesko

Langt de fleste stiller pent kledd i mørk dress eller pene bluser, med unntak av flere av miljø-, frilufts og bondeorganisasjonene - da er det plutselig mer farger, flanell, fleece og joggesko. Det er ikke mye bruk av effekter, men det blir et brudd i de mange nokså like innleggene når organisasjonen Norske Lakseelver får ordet mot slutten av dagen. Da blir det humring rundt bordet og mange trekker frem mobiltelefonen for å ta bilder til sosiale medier.

- Laksen er her! proklamerer generalsekretær Torfinn Evensen og holder opp en meterlang «laks», når han innleder sine tre minutter.

Selv om komitémedlemmene stadig kommer med detaljerte oppfølgingsspørsmål til mange av aktørene, var det også rom for litt uskyldig politikerhumor der for eksempel Frp «sperrer veien» for Krf med en stol, og medlemmene sendte emojier til hverandre.

Større muligheter til å påvirke fremover

Kjenseth forteller at alle blir hørt - innspillene blir vurdert, reflektert over, og diskutert i etterkant.

- Jeg noterer mye, tar med meg masse innspill i tillegg til det de har sendt inn skriftlig i tillegg. Noe kan vi justere i dette budsjettet her, men vi har jo allerede begynt på 2021-budsjettet, så jeg tenker at for mange av dem er det egentlig mye større muligheter til å, påvirke det, men de vet de kanskje ikke - at det er det som er større mulighet for.

Gangen videre etter høringsdagen beskriver Liv Kari Eskeland slik;

Vi går gjennom og ser på hvor er det helt åpenbart at det er innspill vi bør diskutere.

Liv Kari Eskeland

- Vi går gjennom og ser på hvor er det helt åpenbart at det er innspill vi bør diskutere. Men nå er det jo engang sånn at vi sitter i en flertallsregjering, så det å peke framover er kanskje det viktigste. Og så kommer det nok til å bli en del oppfølgingsmøter, fordi det er jo en del ting som går mot hverandre, sier hun til enerWE.

Når høringen er over, har komiteen hørt om alt fra biodrivstoff, palmeolje, plastavfall, turstier, støyforurensning, panteordninger, elbiler og lading til disse, kraftskatt, ulvespørsmål, solenergi, vindkraft, vannkraft og mye mye mer.

Powered by Labrador CMS