Oslo  20180212.I Oslo skapte store snømengder problemercbåde for biltrafikk og fotgjengere på vei til skole og jobb.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20180212.I Oslo skapte store snømengder problemercbåde for biltrafikk og fotgjengere på vei til skole og jobb.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Stort snøfall ga strømbrudd, togstans, forsinkelser og kaos

Publisert

Nesten en halv meter snø på ett døgn skaper store problemer i Sør-Norge. Sørlandsbanen er stengt, fly er forsinket og det er vanskelige kjøreforhold.

Også natt til mandag har det kommet store snømengder i deler av Sør-Norge.

En oversikt fra Meteorologisk institutt mandag formiddag viser at enkelte steder på Østlandet og Sørlandet har fått nesten en halv meter snø på ett døgn fra søndag morgen til mandag morgen.

Postmyr i Telemark har fått hele 47,6 millimeter nedbør i løpet av det siste døgnet. Nelaug i Aust-Agder har fått 45,3 millimeter nedbør, Sirdal i Vest-Agder 44,0 millimeter og Finsland i Vest-Agder 41,5 millimeter.

En tommelfingerregel er at 1 millimeter nedbør tilsvarer 1 centimeter nysnø, men det er avhengig av temperatur.

På Sørlandet har flere tusen husstander mistet strømmen i helgen som følge av snøen. Antallet er på vei nedover og var på drøyt 1.100 abonnenter litt før kl. 12.

Uvær og de store snømengdene har gjort feilrettingsarbeidet svært vanskelig, opplyser Agder Energi. Montørene har flere steder måtte gi opp å kjøre snøscooter og har måttet gå på truger og bære med seg nødvendig utstyr.

I Hunndalen i Sirdal sitter en del vinterferieturister snøfaste på hytter i området, melder NRK. En mor og to barn ble berget ut etter et snøskred søndag. Alle er lettere skadd. Fylkesvei 45 er fortsatt stengt i området.

Sørlandsbanen stengt

Heller ikke togtrafikken går på skinner mandag. Ved lunsjtider mandag er Sørlandsbanen stengt mellom Neslandsvatn i Telemark og Sirdal i Vest-Agder.

Arendalsbanen er stengt på grunn av store snømengder, og det er forsinkelser mellom Nordagutu og Kongsberg på Sørlandsbanen og på Bratsbergbanen mellom Skien og Eidanger.

Natt til mandag ble et tog fra Kristiansand stående fast på Nelaug og kom seg ikke videre på grunn av vind og snø, melder Fædrelandsvennen. De 30 passasjerene måtte sendes videre med buss mot Oslo.

I Oslo skapte store snømengder problemer for T-banen til Holmenkollen og Frognerseteren. Også en leddbuss som ble satt inn istedenfor T-banen, kjørte seg fast.

Flere steder har det skjedd uhell på glatt og vanskelig føre, men det er ikke meldt om alvorlige personskader. Mange steder er det kaos fordi busser og andre kjøretøy står fast i snøen.

Ved Tønsberg fikk en personbil på E18 så mye snø i frontruta at ruta knuste. Snøen skal ha kommet fra en brøytebil som kjørte over en bru ved E18. Ingen personer ble skadd, opplyser politiet.

Fjellovergangene

Også flytrafikken var sterkt berørt av snøen. Det ble meldt om forsinkelser både på Oslo lufthavn og på Torp Sandefjord lufthavn. Ved Bergen Lufthavn var flere avganger inntil halvannen time forsinket på morgenen, og det var ventet flere stans i trafikken i løpet av dagen på grunn av behov for brøyting av rullebanen.

En rekke fjelloverganger var stengt i helgen, men mandag var det bedre forhold der. Veiene over Vikafjellet og mellom Hol og Aurland er imidlertid stengt og blir ikke åpnet mandag.

(©NTB)