Oslo  20190222.Denne saken som oppsto, stilte spørsmål ved dømmekraften til Trond Giske, særlig i lys av forhistorien med varslersaker, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20190222.Denne saken som oppsto, stilte spørsmål ved dømmekraften til Trond Giske, særlig i lys av forhistorien med varslersaker, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Støre står fast ved oljekompromiss fra 2017

Publisert

Presset i Ap øker for å verne LoVeSe. Partileder Jonas Gahr Støre mener imidlertid fortsatt at kompromisset fra 2017 om delvis konsekvensutredning er godt.

Det er nå stor oppslutning i Aps fylkeslag om å stramme inn oljepolitikken og forkaste kompromisset partiet inngikk med seg selv i 2017. Men Støre holder fast ved kompromisset.

– Jeg står på partiprogrammet som vi har vedtatt for perioden 2017–2021. Jeg mener vi fattet et godt og balansert vedtak i 2017. Her lar vi mulig konsekvensutredning i deler av områdene ligge, vi verner områdene rundt Lofoten og vi åpner for kunnskapsinnhenting i de sørligste områdene, i forlengelse av der det er aktivitet i dag, skriver Støre i en SMS til NTB.

Diskutert i snart 20 år

Ap-lederen påpeker at dette er en spesiell sak som har vært diskutert i snart 20 år uten at det er igangsatt noen aktivitet – og at regjeringen i realiteten har lagt saken død i denne perioden.

– Denne saken kommer til debatt på landsmøtet, der vi har god tradisjon for å søke samlende løsninger, sier han.

213 av 300 delegater på Arbeiderpartiets landsmøte i april ligger an til å stemme imot kompromisset om oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja, ifølge en opptelling VG har gjort basert på vedtak i fylkesårsmøtene.

Har advart Ap

Partilederen har fått med seg diskusjonene og vedtakene om saken på fylkesårsmøtene, senest i helgen.

– Jeg merker meg at vedtakene de aller fleste stedene understreker betydningen av olje- og gassnæringen – for arbeidsplasser, verdiskaping og teknologiutvikling. Kompetansen og fagfolkene i denne næringen er avgjørende for Norges industriutvikling framover, også for overgangen til fornybarsamfunnet, sier han.

Flere representanter for oljenæringen har advart Ap mot å skrote oljekompromisset. Leder Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass sier til NTB at han forventer at «Arbeiderpartiet ikke skaper usikkerhet om arbeidsplassen til nesten 200.000 mennesker».

(©NTB)