Statoil skal redusere kostnadene under vann

Publisert

Lanserte nytt konsept på Barentskonferansen.

Statoil benyttet anledningen under dagens Barentskonferanse til å lansere et nytt, kostnadsbesparende undervannskonsept.

Utviklingen av den nye subsealøsningen som har fått navnet Cap-X startet i 2013, og Margareth Øvrum, konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring i Statoil beskriver den som ett skritt nærmere en "plug and play" løsning på havbunnen. 

- Muligheten for økt effektivitet og lavere kostnader kan føre til at dette blir den neste standarden for havbunnsløsninger, sier Øvrum i en pressemelding.

I følge NTB hevder selskapet at kostnadene kan reduseres med inntill 30 prosent på enkelte prosjekter.

– Fordelen med det nye designet er at vi kan komme lettere og kjappere ut i horisontal boring. Det betyr at vi kan ha færre brønner og nå over større områder, sier Øvrum til NTB.

Reklame (saken fortsetter under)

https://vimeo.com/157152222

Fartøy istedet for rigg

Cap-X er en kombinasjon av eksisterende og ny teknologi. Innretningen har en størrelse som er en fjerdedel av dagens havbunnsrammer, og skal gi mulighet for flere operasjoner fra fartøy i stedet for rigg.

Formålet med teknologien i Cap-X er å øke effektiviteten ved horisontalboring i grunne reservoarer, og hovedkomponenten skal kunne produseres på kortere tid av et større antall leverandører, med mulighet for lokal produksjon.