Davos, Sveits 20180124.Statoil-sjef Eldar Sætre på Steinberger hotellet under Verdens økonomiske Forum i Davos, Sveits onsdag.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Davos, Sveits 20180124.Statoil-sjef Eldar Sætre på Steinberger hotellet under Verdens økonomiske Forum i Davos, Sveits onsdag.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Statoil: Sterkt resultat og høy inntjening i fjerde kvartal

Publisert

Statoil hadde rekordhøy produksjon både i siste kvartal og i 2017 totalt. Med sterke priser gir det mye penger i kassa. Selskapet ser for seg ytterligere vekst.

Statoil tjente penger på stort sett alt de gjorde i året som gikk.

– Vi har levert på ganske ambisiøse målsettinger og mer enn det. Vi har virkelig sett fram til denne dagen og muligheten til å legge fram planene våre for årene framover, sa Sætre da han entret talerstolen på kapitalmarkedsdagen i London onsdag formiddag.

Planen er å ikke hvile på laurbærene og god oljepris.

– Jeg har sett hvor lett det er å slappe av når man nesten kan lukte at pengene kommer inn. Men vårt mantra vil være kontinuerlig forbedring. Vi er overbevist om at det fremdeles er et betydelig forbedringspotensial i vår bransje, særlig på den teknologiske siden, sier Sætre.

Fortsatt vekst

Til NTB understreker Statoil at rundene med nedbemanning er over og at forbedringspotensialet ikke inkluderer planer om stillingskutt i nærmeste framtid. Det forventes et høyt aktivitetsnivå i næringen, noe som vil får ringvirkninger for leverandørbransjen, der norske selskaper vil ha en høy andel av kontraktene.

Framover vil Statoil fortsette å øke inntjeningen. Forutsatt en oljepris på 70 dollar fatet skal de få 12 milliarder dollar i kontantstrøm fra 2018 til 2020. I 2013, med datidens kostnadsnivå, ville de ha trengt en oljepris på over 100 dollar fatet for å klare det samme. Når de målet, venter de å redusere dagens gjeldsgrad på 29 prosent til under 15 prosent.

Mer olje og gass

Mengden gass og olje som hentes opp skal etter planen økes med 1–2 prosent i 2018, men lønnsomheten veier tyngst, ikke volumoppnåelse. I fjor økte Statoil produksjonen av gass, nettopp for å prioritere lønnsomheten mens prisene var høye.

I årene framover vil selskapet investere i ny teknologi og standardiserte løsninger, som også vil øke lønnsomheten.

– Vi mener digitalisering virkelig vil forandre hele næringen og at vi bare er i startgropen for den utviklingen. Vi ligger helt i front der, sier Sætre.

– Vi investerer i en radikalt forbedret neste generasjons prosjektportefølje med 3,2 milliarder fat med en gjennomsnittlig balansepris på 21 dollar per fat, sier Sætre.

Som konkret eksempel trekker han fram dagens gladnyhet: Gigantfeltet Johan Sverdrup kan nå lønne seg økonomisk selv med en oljepris på under 15 dollar.

Utslippskutt

Statoil sier de også vil prioritere mer karboneffektiv produksjon og redusere CO2-utslipp. Innen 2030 skal 15–20 prosent av investeringene gå til nye energiløsninger. Men hovedtyngden ligger ennå på olje og gass.

På litt kortere sikt er målet å bore 40 letebrønner i år, og totalt investere rundt 11 milliarder dollar i 2018.

Anslagene for framtiden er gjort med utgangspunkt i en oljepris på 70 dollar fatet, men også med alternativt 50 dollar fatet for å illustrere selskapets robusthet. Til NTB opplyser Statoil at de ser for seg at oljeprisen i 2018 heller ligger under enn over 70 dollar fatet.

(©NTB)