Oslo  20170504.Statoil resultat 1. kvartal 2017.Statoil sjef Eldar SÊtre legger fram resultatet.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20170504.Statoil resultat 1. kvartal 2017.Statoil sjef Eldar SÊtre legger fram resultatet.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Statoil-sjefen vil gjøre oljeselskapet om til et bredt energiselskap

Publisert

Statoil-sjef Eldar Sætre skisserer en fremtidig omstilling for konsernet fra å være et oljeselskap til et fremtidig bredt energiselskap.

Han tegner opp omstillingen i en kronikk i Aftenposten tirsdag, men sier til avisen at Statoils klimasyn likevel ikke vil få konsekvenser for leteaktivitet og utvinning av olje og gass i Norge. Budskapet er heller at mer leting og mer utvinning i Norge er en del av klimaløsningen.

– Vi må fortsette å lete. I klimaløsningen har Norge et veldig godt utgangspunkt. I selve utvinningen er våre utslipp halvparten av det globale gjennomsnittet. I et klimaperspektiv er det absolutt meningsfylt å maksimere oljeproduksjonen i Norge, sier han.

Han håper toppen i verdens oljeforbruk blir nådd på 2020-tallet.

– I en fremtid der klimamålet blir nådd, vil oljeforbruket i vårt scenario fremdeles være 65 prosent av dagens forbruk, sier Sætre.

Statoil planlegger å investere 100 milliarder kroner i fornybar energi til 2030. Til sammenligning anslår konsernet at deres samlede investeringer i år vil være i overkant av 90 milliarder kroner.

– Investeringene i fornybar energi kan utgjøre 15-20 prosent av våre samlede investeringer. Vi skal gjøre to ting: Både utvinne miljøvennlig olje og gass med lave utslipp og bygge mer fornybar energi, sier han.