Statoil selger seg ut av oljesand

Publisert

Statoil selger seg ut av oljesandprosjektene i den canadiske provinsen Alberta. Dermed er selskapet ikke lenger operatør for noen oljesandvirksomhet.

– Statoil har undertegnet en avtale om å selge oljesandprosjektene Kai Kos Dehseh (KKD) i den canadiske provinsen Alberta til Athabasca Oil Corporation, opplyser selskapet. Salget dekker det produserende demonstrasjonsanlegget Leismer og det ikke utbygde Corner-prosjektet, i tillegg til en rekke kontrakter knyttet til Leismer-produksjonen.

– Etter denne transaksjonen vil Athabasca overta operatøransvaret for Leismer og Corner, og Statoil vil ikke lenger være operatør for noen oljesandvirksomhet, skriver selskapet.

Omstridt

Statoil har fått mye kritikk for oljesandvirksomheten og flere partier på Stortinget har tatt til orde for et nedsalg. I pressemeldingen om salget begrunnes det imidlertid først og fremst med finansielle hensyn.

– Denne transaksjonen er i tråd med Statoils strategi om porteføljeoptimalisering for å styrke vår finansielle fleksibilitet og investere i våre kjerneområder globalt, inkludert utenfor kysten av Newfoundland i Canada, sier Lars Christian Bacher, Statoils konserndirektør for utvikling og produksjon internasjonalt.

Salget utløser en nedskrivning av regnskapsmessige verdier på mellom 500 og 550 millioner amerikanske dollar, altså mellom 4,2 og 4,7 milliarder kroner.

– Endelig

Avgjørelsen får SV-politiker Heikki Eidsvoll Holmås til å juble.

– Endelig! Det er ti år for seint, men bedre seint enn aldri, sier stortingsrepresentanten. Han mener dette beviser at kritikerne hadde rett og at Statoil tok feil.

– Å prøve å tjene penger på den skitneste oljen var dårlig for verden, dårlig for Norge og dårlig for Statoil. Det er bra Eldar Sætre ser ut til å velge en bedre kurs for selskapet, sier han.

Miljøorganisasjonen Greenpeace skriver i en pressemelding at de feirer og gratulerer.

– Vi velger å se Statoils salg av tjæresanden som en seier for sunn fornuft, sier tjæresand- og klimarådgiver Martin Norman i Greeenpece. Han mener satsingen helt fra starten var et veddemål mot ethvert ansvarlig klimamål.

– Greenpeace har sammen med WWF, Den norske kirke og mange andre arbeidet for at Statoil skulle trekke seg ut av tjæresand helt siden Statoil kjøpte seg inn i denne svært forurensende, kontroversielle og kostbare ressursen i 2007, sier Norman. (©NTB)

Fakta om Statoil's oljesand i Canada:

  • Canadas oljeressurser regnes som verdens nest største etter Saudi-Arabias.
  • Statoil overtok oljesandprosjektet Kai Kos Dehseh i Alberta gjennom oppkjøpet av North American Oil Sands Corporation i 2007.
  • Utvinning av olje fra sand er sterkt omstridt og kritisert fra miljøvernhold.
  • Olje (bitumen) fra oljesandlag under bakken har konsistens som peanøttsmør, og utvinning er komplisert.
  • Brennhet damp injiseres for å få oljen flytende nok til å få den opp av bakken.
  • Oppvarmingen av damp medfører et CO2-utslipp betraktelig høyere enn fra oljeproduksjon på norsk sokkel.
  • Dampinjisering ved Statoils Leismerprosjekt startet 3. september 2010, og produksjonen kom i gang 27. januar 2011.
  • I 2011 kjøpte PTT Exploration and Production (PTTT) en andel på 40 prosent i Kai Kos Dehseh, og i 2014 ble Statoil og PTTT enige om å omfordele eierandelene. Statoil fortsatte etter dette som operatør med 100 prosents eierandel for deler av prosjektet, lisensområdene i Leismer og Corner.
  • 14 desember opplyste selskapet at de har solgt seg ut av prosjektene i Kai Kos Dehseh og dermed ikke lenger er operatør for noen oljesandvirksomhet.