Statoil med selvkritikk etter gasslekkasje

Publisert

Statoil tar selvkritikk etter gasslekkasjen på Stureterminalen, der en 17-åring ble kritisk skadd.

Oljeselskapet er ferdig med sin gransking av hendelsen, og er kommet fram til at sikkerheten sviktet på flere punkter. Hendelsen ble klassifisert med høyeste alvorlighetsgrad, rød.

Hendelsen fant sted onsdag 12. oktober. En 17 år gammel skoleelev ble kritisk skadd i en gasslekkasje på Stureterminalen i Øygarden. Totalt seks personer ble sendt til sykehus etter å ha pustet inn den giftige gassen hydrogensulfid.

Statoils egen granskingsrapport konkluderer med at under andre omstendigheter kunne lekkasjen ført til dødsfall.

– Innsatsen til personellet bidro høyst sannsynlig til at hendelsen ikke fikk et mer alvorlig utfall, men granskingen viser at sikkerheten for de ansatte ikke ble tilstrekkelig ivaretatt denne oktoberdagen, sier konserndirektør for markedsføring, midtstrøm og prosessering, Jens Økland.

Statoil er samtidig ferdig med granskingen av røykutvikling og brann på Statfjord A 16. oktober.

– Vi er ikke tilfreds med at vi i høst hadde flere alvorlige hendelser. Det er viktig for oss å gå grundig gjennom alle forhold ved hendelsene for å sikre at læring er med på å forbedre sikkerheten, sier Jannicke Nilsen, konserndirektør for sikker og effektiv drift. (©NTB)

Fakta om alvorlige hendelser i Statoil:

  • Statoil har hatt flere alvorlige hendelser høsten 2016.
  • Onsdag 12. oktober: En 17 år gammel skoleelev ble kritisk skadd i en gasslekkasje på Stureterminalen i Øygarden. Totalt seks personer sendt til sykehus etter å ha pustet inn den giftige gassen hydrogensulfid.
  • Lørdag 15. oktober: Gasslekkasje på boreriggen Songa Endurance på Trollfeltet. 20 ansatte evakuert.
  • Søndag 16. oktober: Brann i en pumpe på et utstyrsskaft på plattformen Statfjord A, deler av de ansatte evakuert med helikopter.
  • Søndag 16. oktober: Gasslekkasje på plattformen Gullfaks A, flere av de 210 ansatte må i livbåtene.
  • Søndag 23. oktober: Mannskap på plattformen Snorre A må i livbåtene, etter at gassalarmen gikk.
  • Tirsdag 25. oktober: 600 ansatte evakueres fra oljeraffineriet på Mongstad etter en hydrogenlekkasje.
  • Tirsdag 22. november: 33 av 106 ansatte på riggen Scarabeo 5 på Njord-feltet evakuert da brann oppsto i et maskinrom. Ingen ble skadd.
  • Fredag 25. november: 67 personer mønstre ved livbåtstasjonene på Heimdal-plattformen og produksjonen blir stengt da brannalarmen går om natta.
  • Les også: 17-åring ikke lenger i livsfare etter gassulykke