Bærum  20171027.Statoil sitt Oslo-kontor på Fornebu i Bærum kommune.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Bærum 20171027.Statoil sitt Oslo-kontor på Fornebu i Bærum kommune.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Statoil med nye investeringer i Snorre-feltet

Publisert

Statoil leverte torsdag en plan for utbygging og drift av Snorre-feltet som vil forlenge feltets levetid med 25 år.

Samtidig tildeles kontrakter som er verdt opptil 9 milliarder kroner. Oljeserviceselskapet Aibel får en kontrakt på 1,6 milliarder for prosjektering, innkjøp og installasjon av prosjektet.

– Vi er selvsagt meget fornøyd med den tilliten Statoil viser oss, sier Aibels konsernsjef Mads Andersen.

Den opprinnelige antatte levetiden for Snorre-feltet var fram til 2011–2014. Nå er det forventet at Snorre vil produsere utover 2040.

– Langsiktig aktivitet og verdiskaping på norsk sokkel er helt sentralt i vår strategi, sier Arne Sigve Nylund, Statoils konserndirektør for norsk sokkel.

Gode tider for oljenæringen

Når utbyggingsplanen for Snorre Expansion leveres til Olje- og gassdepartementet (OED), er det levert ti nye utbyggingsplaner i år. Det er mer enn de to foregående årene til sammen.

– Dette viser at oljenæringen har tro på norsk sokkel, og at aktiviteten er i ferd med å ta seg opp igjen, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass.

Olje- og energiminister Terje Søviknes deler optimismen til Schjøtt-Pedersen. Sju av de to utbyggingsplanene Søviknes har mottatt i år, har kommet i desember.

– Dette representerer en fantastisk avslutning på rekken av planer som er blitt levert inn til departementet i år, sier Søviknes.

Lønnsomme arbeidsplasser

– Det vil også gi store muligheter for oppdrag til norske leverandører og bidrar til å sikre betydelig aktivitet og lønnsomme arbeidsplasser i mange år framover, legger Søviknes til.

Ifølge OED gir planene en samlet investering på 125 milliarder kroner på norsk sokkel. Schjøtt-Pedersen påpeker imidlertid at investeringene på sokkelen vil falle igjen etter 2021.

– Dette betyr at det er behov for mer aktivitet lenger fram i tid. Derfor er det viktig at det sikres tilgang på nytt areal og rammebetingelser som gjør norsk sokkel konkurransedyktig, sier han.

23.000 årsverk

Snorre Expansion planlegger produksjonsstart i 2021. Produksjonen vil bli drevet og vedlikeholdt av den eksisterende Snorre-organisasjonen i Stavanger, mens forsyningen fortsatt vil drives fra Fjordbase i Florø.

Analyser fra Agenda Kaupang viser at om lag 23.000 årsverk vil være sysselsatt i Norge i prosjektfasen med Snorre Expansion.

– Nå har vi endelig kommet i mål med et godt konsept som utnytter eksisterende infrastruktur og reduserer kostnadene, sier Margareth Øvrum, Statoils konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring.

(©NTB)