Oslo  20170105.NHOs årskonferanse 2017,  "Made in Norway".Eldar Sætre, Konsernsjef i Statoil  taler på NHOs årskonferanse.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20170105.NHOs årskonferanse 2017, "Made in Norway".Eldar Sætre, Konsernsjef i Statoil taler på NHOs årskonferanse.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Statoil leverer bedre enn ventet i første kvartal

Publisert

Statoil hadde i første kvartal et justert driftsresultat på 3,31 milliarder dollar, en firedobling fra samme periode i fjor.

I første kvartal i fjor var resultatet 857 millioner dollar. Resultatet var bedre enn analytikerne hadde ventet, ifølge flere medier.

Statoil rapporterer at resultatene i første kvartal kjennetegnes av solid inntjening og sterk kontantstrøm fra drift i alle segmenter. Gjeldsgraden i selskapet er redusert fra 35,6 prosent til 30 prosent.

– Våre solide finansielle resultater og sterke kontantstrøm fra alle segmenter var drevet av høyere priser, god drift og underliggende produksjonsvekst på 5 prosent. Produksjonen fra norsk sokkel var den høyeste på fem år, drevet av høy regularitet og opptrapping av produksjonen på nye felt, sier konsernsjef Eldar Sætre i Statoil ASA.

Kutt i rute

Konsernsjefen trekker fram at den internasjonale porteføljen leverte positive resultater, og at kontantstrømmen per fat etter skatt var på nivå med konsernets norske portefølje.

– Vi fortsetter å redusere kostnader gjennom effektivisering, og er i rute for å oppnå ytterligere en milliard dollar i årlige kostnadsforbedringer i 2017, sier Sætre.

De justerte letekostnadene i kvartalet var 202 millioner dollar, en nedgang på 78 millioner dollar i første kvartal 2016.

Flere funn – høyere priser

Statoil gjorde sju funn fra de ni letebrønnene de boret i første kvartal.

– Flesteparten kan raskt settes i lønnsom produksjon. Vi er også i ferd med å starte vårt leteprogram i Barentshavet, der vi skal teste flere prospekter i de neste seks månedene. I kvartalet fikk vi godkjent tre planer for utvikling og drift, og vi leverte ytterligere to prosjekter til godkjenning hos norske myndigheter, et klart uttrykk for vår satsing på fortsatt industriell utvikling på norsk sokkel, sier Sætre.

Gjennomsnittlig oljepris i første kvartal var 49 dollar fatet, mot bare 29 dollar i første kvartal i fjor. Selskapet varsler at de vil gi et utbyttebeløp på 0,22 dollar per aksje.

Onsdagens resultater ble tatt godt imot på Oslo Børs. Halvannen time etter åpning hadde aksjen steget 2,7 prosent.

(©NTB)

Nøkkeltall fra Statoils resultatregnskap for første kvartal 2017. Tall for samme periode i 2016 i parentes.

  • Driftsinntekter: 15.468 millioner dollar (12.696 millioner dollar).
  • Driftsresultat (justert): 3.113 millioner dollar (857 millioner dollar)
  • Resultat før skatt: 4.044 millioner dollar (1.685 millioner dollar)